Recep Tayyip Erdoğan

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan heeft geprezen over het succes van zijn regering bij het beheren van de economie ondanks de werkloosheid en armoede in het land.

De Turkse president Recep Tayyip Erdoğan schepte op 14 november op over het succes van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AKP) bij het beheer van de economie.

Tijdens zijn toespraak tot een vergadering van het Verbond van Vakverenigingen voor Overheidsambtenaren (Memur-Sen) in Istanbul negeerde Erdoğan het feit dat de Turkse lira sterk is gedaald en dat de burgers van het land gebukt gaan onder werkloosheid en armoede.

“We hebben een boek geschreven over de economie en zullen dat blijven doen”, zei hij, gebruik makend van een Turks gezegde dat betekent dat je een onderwerp zo goed kent dat je er een boek over kunt schrijven.

Erdoğan gaf commentaar op de bouw van de Çanakkale-brug in het noordwesten van Turkije toen hij wees op de manier waarop de infrastructuur van het land zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld.

“Over zes minuten rijden we over deze brug. Hoe is dit mogelijk gemaakt? Ze vragen ons waar we het geld vandaan halen. Ik zal u vertellen, dit is een brug die is gebouwd met het zogenaamde build operate transfer model en het zal 12 jaar later worden overgelaten aan de staat en de mensen,” zei hij.

“We hebben de meeste van onze investeringen op deze manier gerealiseerd en doen dat nog steeds. Er zijn 5000 mensen die hier werken en betaald krijgen dankzij dit project,” zei Erdoğan, in antwoord op de kritiek van de oppositie over de honger van de mensen.

De president schepte vervolgens op over hoe de AKP in heel Turkije wegen heeft aangelegd.

Hoewel Erdoğan opschepte over de toestand van de economie, wijzen de statistieken anders uit. De lira bereikte vorige week een laagterecord omdat de centrale bank vreest dat ze de rente zal blijven verlagen.

De lira is sinds december met meer dan 25% gedaald en is op weg naar de negende jaarlijkse depreciatie op rij. De centrale bank komt op 18 november bijeen om de rente vast te stellen.

De inflatie op jaarbasis in Turkije bedroeg in oktober 19,89% – de hoogste inflatie in bijna tweeënhalf jaar, tegen 19,58% in september. De beleidsrente van 16% ligt al ver onder de inflatie, aangezien de centrale bank dit jaar onder druk van Erdoğan de rente met 300 basispunten heeft verlaagd.

De werkloosheidscijfers zijn ook gestegen: volgens de officiële statistieken is een op de vijf jongeren werkloos. Volgens niet-officiële gegevens liggen de cijfers veel hoger.

Bron: Hürriyet