Özcan Sevgül

Coffeeshophouders komen steeds moeilijker aan contant geld voor inkoop van hasj en wiet. De Tulp, een coffeeshop in Zwolle, heeft zijn zaak al enkele keren moeten sluiten omdat ze bij hun bank geen contant geld kon bestellen.

Volgens Özcan Sevgül, eigenaar van de Zwolse coffeeshop De Tulp, mag hij van zijn bank ING sinds 1 april helemaal geen contant geld meer ophalen en komt dat omdat hij coffeeshophouder is.

“Om wiet in te kopen heb ik contant geld nodig, dat bestelde ik altijd bij de bank. Maar dat kan nu niet meer. Ik mag wel pinnen maar veel te weinig om de leveranciers te betalen.”

Sevgül zegt dat hij zijn zaak recent al twee keer noodgedwongen een week op slot heeft gegooid, simpelweg omdat hij geen voorraad had.

“Ik overweeg er echt mee te stoppen, het is gewoon niet leuk meer zo. Ik kon al geen rechtsbijstandverzekering meer nemen of een hypotheek afsluiten. En nu dit weer.”

“We doen er alles aan om het transparant en goed te doen, houden ons aan alle regels, betalen belastingen. We laten klanten op verzoek van de banken al veel via de pin betalen, zo’n 70 procent momenteel. Maar als dat geld dan op de bankrekening staat en we willen het contant opnemen om voorraad aan te vullen kan dat niet. Belachelijk’’, aldus Sevgül.

Voorzitter Hein Schafrat van belangenorganisatie voor coffeeshops PCN zucht eens diep en zegt:

“Het probleem is al jaren bezig maar het is het nummer 1-onderwerp momenteel. We hebben er heel erg veel last van.’’

Situatie verslechterd

De Bond van Cannabis Detaillisten, een andere brancheorganisatie, trok vorige week aan de bel.

“Afgelopen jaar is de situatie aanzienlijk verslechterd. De Nederlandse systeembanken ondermijnen het coffeeshopbeleid van het rijk door coffeeshopondernemers essentiële financiële diensten te weigeren.”

Een werkgroep van coffeeshopondernemers onderzoekt of er juridische stappen tegen de banken kunnen worden ondernomen.

‘Wietadvocaat’ André Beckers, gespecialiseerd in de cannabisbranche, pleitte recent voor een integrale aanpak.

Bron: Nederlandse media