Generaal Kenneth McKenzie van Central Command, een van Amerika's hoogste militairen

Een geplande ontmoeting in juni tussen de Amerikaanse en de Turkse president is een “goed teken” in de richting van het oplossen van meningsverschillen, aldus een Amerikaanse opperbevelhebber.

In zijn toespraak tijdens een virtuele bijeenkomst van de denktank American Enterprise Institute noemde Gen. Kenneth McKenzie Turkije “een langdurige” en “gewaardeerde NAVO-partner”, en zei hij dat de VS een artikel 5-relatie met Turkije heeft in het kader van de NAVO.

Dit artikel stelt dat elke gewapende aanval tegen een lid van de NAVO alliantie een aanval is tegen hen allen.

Zijn opmerkingen kwamen in antwoord op een vraag of de toename van de militaire capaciteit van Turkije, vooral op het gebied van drones, de regionale dynamiek zou verstoren.

De commandant zei dat Turkije legitieme nationale veiligheidszorgen heeft in verband met zijn grenzen met Syrië en Irak en dat de VS dat ook erkent.

“Dus, weet je wat we proberen te doen met Turkije, we maximaliseren de gebieden waar we overeenstemming kunnen vinden,” zei generaal Kenneth McKenzie van Central Command, een van Amerika’s hoogste militairen.

“Je kunt nog steeds vrienden zijn, zelfs als je het niet eens bent. Er zijn een aantal gebieden waar we het niet over eens zijn. Dus ik denk dat het een goed teken is dat de twee presidenten gaan praten op de NAVO-top, ik denk in de komende maand of zo, en ik denk dat dat een positieve stap voorwaarts is,” zei McKenzie.

De ontmoeting tussen Joe Biden en Recep Tayyip Erdoğan zal plaatsvinden in de marge van de NAVO-leiders top van 14 juni in Brussel, België en zal worden gebruikt “om het volledige scala van bilaterale en regionale kwesties te bespreken,” volgens het Witte Huis.

Bron: Hürriyet