Klanten gebruiken geldautomaten in de wijk Üsküdar in Istanbul, Turkije, 27 april 2020. (AA-foto)

De Turkse Akbank is al meer dan een dag uit de lucht, waardoor gebruikers zich afvragen of de bank gehackt is. Akbank ontkende de geruchten op 6 juli, maar de uitval duurde voort op 7 juli.

Gebruikers van de Turkse Akbank zijn woedend omdat de bank al meer dan een dag uit de lucht is, waardoor geruchten over een mogelijke cyberaanval de ronde doen.

Het digitale banksysteem van de bank viel op 6 juli uit, wat miljoenen gebruikers woedend maakte omdat ze hun transacties niet konden uitvoeren.

Akbank wees in een verklaring op 6 juli beweringen van de hand dat zij gehackt zou zijn.

“Er zijn geen inbreuken op de beveiliging. Onze betrokken eenheden werken aan het oplossen van het probleem,” zei het op Twitter, niet in staat om de gebruikers van de bank te kalmeren.

Akbank werd op 7 juli een trending topic op Twitter toen de uitval aanhield, wat de bank ertoe aanzette om nog een verklaring uit te brengen.

“De uitval als gevolg van technische problemen in de hoofdcomputer van onze bank duurt voort. De inspanningen om het probleem op te lossen zijn nog gaande. Onze klanten kunnen toegang krijgen tot de voorzorgsmaatregelen die we op onze website hebben genomen”, aldus de bank, die haar excuses aanbiedt.

Op haar website zei Akbank dat de geplande betalingen van klanten aan de bank met een dag waren vertraagd en dat er geen rente voor te late betaling zal worden toegepast op degenen die hun betalingen niet hebben kunnen doen als gevolg van de storing.

De internationale hacktivistengroep Anonymous zei intussen dat ze Akbank niet hebben gehackt naar aanleiding van een vraag.

“We hebben Akbank niet aangevallen. Maar we weten dat ze vele malen zijn gehackt. We denken dat ze niet in staat zullen zijn om dat te verbergen op dit,” zei het op 6 juli.

Bron: Turkse media