Merve Akpınar

De dertienjarige Merve Akpınar uit het zuidoosten van Turkije zei dat haar was verteld dat ze geen korte broek mocht dragen of in het jongensteam mocht spelen in haar woonplaats Şanlıurfa tijdens een bezoek aan de hoofdstad Ankara als gast van de Turkse handbalfederatie.

Akpınar zei dat ze zichzelf had beloofd om de omstandigheden voor andere meisjes in haar dorp te veranderen.

Tiener handbalspeelster Merve Akpınar zei dat ze als beginnelinge door de gemeenschap werd verstoten.

Ze kreeg te horen dat ze geen korte broek mocht dragen of met jongens mocht spelen omdat ze een meisje was, zei ze tijdens een bezoek aan de hoofdstad als gast van de Turkse Handbalfederatie.

Akpınar, afkomstig uit het zuidoosten van Şanlıurfa, begon met de sport op een zandveld waar ze onder de brandende zon moesten spelen, vertelde ze aan Demirören News Agency.

“Ze hebben me verstoten toen ik begon door te zeggen dat ik geen korte broek mocht dragen of met jongens mocht spelen omdat ik een meisje was,” zei Akpınar.

“Toen heb ik mezelf beloofd dat ik het lot van meisjes in mijn dorp zou veranderen.”

Akpınar’s critici prijzen haar nu voor haar bekwaamheid in de sport, zei ze, en proberen zelfs hun eigen dochters aan te moedigen om de sport te beoefenen.

“Ze vertellen hun kinderen ‘Kijk naar haar, ze reist overal rond, jij loopt maar wat rond te niksen, zij gaat succesvoller worden dan jij,'” zei Akpınar.

De tienerspeelster prees ook het veld waarop ze in Ankara mocht spelen, waarbij ze opmerkte dat ze in haar woonplaats niet de beschermende uitrusting had kunnen dragen die ze in de hoofdstad droeg, omdat de zon het te heet zou maken.

“Dit veld is gemaakt van hout, dat veld was gewoon zand. Daar moest ik doorheen om het hier te maken, dus dat heb ik gedaan,” zei Akpınar.

De tienerspeelster droomt ervan om hersenchirurg of politieagent te worden, maar wil daarnaast handbal blijven spelen, zei ze. Ze voegde eraan toe dat haar favoriete tijdverdrijf tijdens haar tochten het lezen is, meest recentelijk de klassieke roman Anna Karenina.

De Turkse sportclub Fenerbahçe was een van de organisaties die hun steun betuigden aan de tienerspeelster toen haar interview op de sociale media circuleerde.

“Jij bent de hoop van alle jonge meisjes in Turkije. We staan achter jou en alle meisjes die je inspireert,” schreef Fenerbahçe in een tweet op 5 juli.

“Je bent een hoop geweest voor alle jonge meisjes met je moed en ambitie. We staan achter je,” schreef de Beşiktaş Sportclub in een tweet.

Bron: Turkse media