Foto: Özge Avci

De 25-jarige Özge Avci is naar eigen zeggen de eerste Turkse vrouwelijke scheidsrechter in het mannenvoetbal in Nederland, en daar is ze erg trots op, zo vertelt ze in dit fragment.

Ze wil daarmee dan ook een voorbeeld zijn voor andere Turkse vrouwen.

“Ik merk dat heel veel Turkse meiden die in de voetbalwereld zitten ook heel graag omhoog willen komen, maar dat op de één of andere manier niet kunnen wegens islamitische redenen”, zo vertelt Avci, zelf moslima.

“Dat ze tegengehouden worden, door bijvoorbeeld familie, en dat doet me veel pijn.”

Avci fluit in het clubvoetbal in Amsterdam, en deinst er op een veld vol fanatieke en soms opgefokte of zelfs agressieve mannen niet voor terug om een gele kaart te trekken.

“Ik ben vrij opgevoed. Ik ben nog steeds moslima, ik ben nog steeds islamitisch, ik ga nog steeds naar de moskee – maar ik ben gewoon iemand die lekker gaat sporten en een voorbeeld wil zijn voor de andere dames die dit ook willen doen.”

Steun

Het is Avci’s grootste droom om de Champions League te fluiten. Haar vader was KNVB-scheidsrechter, en hij gaf haar dan ook zeker haar passie mee.

En steun: iets wat ontzettend belangrijk is, beklemtoont ze. “Als je geen steun hebt, heb je gewoon een muur voor je die niet doorgebroken kan worden. Ik heb een man en een vader die mij beide volop de ondersteuning geven, en zo moet dat ook.”

Bron: Nederlandse media