Turkse scholen voegen Koranlessen toe aan zomercursusprogramma

Sommige Turkse scholen hebben lessen in de Koran toegevoegd aan het lesprogramma voor hun zomerklassen, bedoeld om de tijd in te halen die de studenten verloren tijdens de COVID-19 pandemie, meldde het dagblad BirGün.

Vertegenwoordigers van de sector merkten op dat de Koranlessen niet in overeenstemming waren met de richtsnoeren van het ministerie van Onderwijs.

Sommige Turkse scholen namen Koranlessen op in het programma voor de zomerschool, bedoeld om de tijd in te halen die de leerlingen tijdens de COVID-19-pandemie in de klas hadden verloren, meldde het dagblad BirGün op 1 juli.

Een cursus Koranonderwijs, die niet in het officiële lesprogramma van het inhaalprogramma was opgenomen, stond wel in de lesroosters van veel scholen voor 15 en 16 juli.

Illegaal

De opname van Koranlessen in het inhaalprogramma is illegaal, aangezien het ministerie van Onderwijs de cursus niet in het officiële rooster heeft opgenomen, aldus Özer Tuncer, voorzitter van een kantoor in Istanbul van de Turkse onderwijsvakbond Eğitim Sen.

“De schooldirecteurs houden zich niet aan [het officiële leerplan] en handelen buiten hun bevoegdheid en jurisdictie,” zei Tuncer.

De voorzitter van een van de kantoren van Eğitim Sen in Ankara, Hüseyin Köklü, zei dat de Koranlessen niet in overeenstemming waren met de doelstellingen van de compenserende opleidingsperiode.

“[Het toevoegen van Koranlessen] is niet in overeenstemming met de aard van het onderwijs, dat een openbare dienst is. De compensatielessen zijn bedoeld om kinderen sociaal, emotioneel, fysiek en academisch voor te bereiden, niet om hen religieuze informatie te geven,” voegde Köklü eraan toe.

Ironisch genoeg had het ministerie van Onderwijs in een officiële verklaring over de compenserende zomerklassen gezegd dat de praktijk bedoeld was om “gelijke kansen te bieden aan iedereen”.

Bron: Turkse media