Biden is een Amerikaans politicus en de 46e president van de Verenigde Staten.

De regering-Biden heeft naar verluidt Amerikaanse wetgevers gevraagd om de verkoop van geavanceerde wapens en andere uitrusting voor de Turkse vloot van F-16 gevechtsvliegtuigen goed te keuren, meldde The Wall Street Journal woensdag.

De deal, indien goedgekeurd door het Congres, zou een belangrijke verbetering betekenen in de betrekkingen tussen Ankara en Washington en zou de VS in staat stellen Turkije te voorzien van raketten, radar en elektronica voor de bestaande F-16 vloot, aldus het rapport.

Het zou komen te midden van Turkije’s aanzienlijke bemiddelingsinspanningen om de oorlog in Oekraïne te beëindigen en het leveren aan Kiev van de Bayraktar TB2 gevechtsdrones.

Amerikaanse en Turkse ambtenaren pleiten voor de F-16 deal, met het argument dat het de Amerikaans-Turkse defensierelatie kan helpen herstellen, die rafelig is nadat Ankara ervoor koos om een Russisch S-400 luchtraketafweersysteem te kopen in 2017, aldus het rapport.

Ankara had eerder meer dan 100 Amerikaanse F-35 jets besteld, maar Washington schrapte Turkije in 2019 uit het programma nadat het de S-400’s had gekocht.

Turkije noemde de stap onrechtvaardig en eiste terugbetaling van zijn betaling van 1,4 miljard dollar.

De VS beweerden dat het Russische systeem een veiligheidsrisico vormde, maar Turkije hield vol dat de S-400 geen bedreiging zou vormen voor de NAVO of haar bewapening omdat het niet zou worden geïntegreerd in de systemen van de alliantie.

Ankara heeft ook herhaaldelijk voorgesteld een commissie op te richten om de kwestie op te lossen.

Bron: Sabah