De Zweedse premier Magdalena Andersson heeft verklaard dat geen enkele PKK-lid met de Zweedse nationaliteit zal worden uitgeleverd, na eerdere uitleveringsverzoeken van Turkije.

De Zweedse premier Magdalena Andersson heeft gezegd: “Wij zullen de rechten van deze burgers blijven verdedigen. Geen enkele PKK-lid met de Zweedse nationaliteit zal aan Turkije worden uitgeleverd.”

In antwoord op de vragen van de media voor de komende algemene verkiezingen die op 11 september worden gehouden, zei Andersson:

“Zolang ik premier van Zweden ben, zullen we altijd de rechten van de PKK-leden verdedigen. Ik denk dat het heel belangrijk is om hier duidelijk te stellen dat, ondanks de overeenkomst die we met Turkije hebben gesloten, geen burgers de Zweedse nationaliteit aan Turkije zullen worden uitgeleverd.”

“Volgens de Zweedse wet kan iedereen die geen terroristische daad pleegt, niet worden uitgezet, dus het leven van iedereen die volgens de Zweedse wet geen terroristische daad pleegt, is volledig beschermd”, voegde zij eraan toe.

NAVO

Finland en Zweden vroegen het lidmaatschap van het defensieve bondgenootschap aan als reactie op de Russische invasie in Oekraïne, maar stuitten op verzet van Turkije, dat de Noordse landen ervan beschuldigde groepen te steunen die het als terroristen beschouwt.

De drie landen ondertekenden op de NAVO-top in Madrid in juni een overeenkomst om het veto van Ankara op te heffen in ruil voor toezeggingen inzake terrorismebestrijding en wapenexport. Turkije heeft gezegd dat het nauwlettend zal toezien op de uitvoering van het akkoord om het toetredingsverzoek van de Noordse landen te ratificeren.

De kandidaat-lidstaten beloofden geen steun te verlenen aan de PKK- en YPG-groepen of het netwerk van de in de VS gevestigde geestelijke Fethullah Gülen.

Ankara zegt dat het Gülen-netwerk in 2016 een couppoging heeft gepleegd en bestempelt het als een terroristische organisatie met het acroniem FETÖ.

Bron: Turkse media