President Recep Tayyip Erdoğan spreekt tijdens een evenement ter onthulling van Türkiye's grootste sociale woningbouwproject ooit, in Ankara, Turkije, 13 september 2022. (AA Foto)

Turkije heeft dinsdag het startsein gegeven voor wat het grootste sociale huisvestingsproject in de geschiedenis van het land zou zijn, in een poging om veel huishoudens met een laag inkomen te helpen huiseigenaar te worden.

In de eerste fase zullen ongeveer 240.000 woningen worden gebouwd in de 81 provincies van Turkije, aldus president Recep Tayyip Erdoğan, als onderdeel van het project waarbij woningen zullen worden aangeboden tegen betaalbare rentetarieven, prijzen en betalingsplannen.

Het is de bedoeling dat deze woningen al twee jaar na het begin van de bouw begin 2023 worden opgeleverd, vertelde Erdoğan op een evenement ter aankondiging van het project in de hoofdstad Ankara.

“Dit is het grootste sociale huisvestingsproject in de geschiedenis van Turkije”, zei de president.

De regering had toegezegd op te treden nu de inwoners moeite hebben om betaalbare woningen te vinden om te huren of te kopen, en de stijgende prijzen tot onrust hebben geleid.

Volgens officiële gegevens steeg de prijsindex voor woningen in Turkije in juni nominaal met 160% op jaarbasis.

“Het project zal worden uitgebreid en tot 2028 zullen ongeveer 500.000 sociale woningen zijn gebouwd,” aldus Erdoğan.

“Het is ook de bedoeling dat in dit tijdsbestek ongeveer 250.000 huisvestingskavels en 50.000 werkplekken worden ontwikkeld,” voegde hij eraan toe.

“Een project van deze omvang betekent een investering van ongeveer 900 miljard TL,” zei Erdoğan.

Van de woningen in de eerste fase zullen er 50.000 worden toegewezen in Istanbul, 18.000 in Ankara, 12.000 in de Egeïsche provincie Izmir en 10.000 in de zuidoostelijke provincie Gaziantep.

De aanvragen voor de campagne, waarbij volgens Erdoğan voorrang zal worden gegeven aan gepensioneerden, jongeren, pas gehuwden, veteranen, familieleden van martelaren en gehandicapten, beginnen woensdag en duren tot eind oktober.

De betalingen, die in termijnen van maximaal 240 maanden kunnen worden gedaan, zullen op een niveau worden gehouden dat minimumloners zich kunnen veroorloven.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft plannen onthuld om 50 miljard dollar te besteden aan de bouw van 500.000 nieuwe woningen en 50.000 kantoren in wat hij omschreef als de grootste impuls voor eigenwoningbezit ooit in Turkije, in de hoop kiezers met lagere inkomens voor de verkiezingen van volgend jaar voor zich te winnen.

Dalende steun

Het is de jongste poging van de langstzittende leider van Turkije om de dalende steun onder zijn belangrijkste aanhangers om te buigen.

Door de stijging van de huizenprijzen en huurprijzen en de stijgende inflatie zijn veel Turken ontgoocheld over de regerende AK-partij.

Armere kiezers verwijten de regering in toenemende mate beleidsfouten die hun koopkracht hebben verminderd, aldus Osman Sert, onderzoeksdirecteur bij opiniepeiler PanoramaTR.

“De afstand tussen hen en de AK-partij wordt groter,” zei hij.

Volgens het dinsdag door Erdogan onthulde plan zal het staatsagentschap voor huisvesting TOKI 500.000 woningen bouwen en 250.000 bouwgronden verkopen aan aanvragers die daarvoor in aanmerking komen.

20 jaar

De regering zal de terugbetalingsperiode verlengen tot 20 jaar om de maandelijkse betalingen te beperken tot 125 euro (2.282 Turkse lira) in een land waar het minimummaandloon ongeveer 300 euro (5.477 Turkse lira) bedraagt.

Als het project wordt uitgevoerd – in de komende vijf jaar – kan het verlichting brengen voor degenen die het hardst zijn getroffen door de enorme opleving van de Turkse huizenmarkt.

De prijzen en huren zijn in minder dan een jaar tijd meer dan verdubbeld in grote steden als Istanbul, terwijl de loonstijgingen ver achterblijven.

Om de hoge prijzen aan te pakken, kondigde de regering onlangs een bovengrens aan voor de jaarlijkse stijging van de huizenprijzen. De nieuwe regeling beperkt de jaarlijkse huurstijgingen tot 25%.

Samen met benzinevoertuigen en sigaretten weegt de huur het zwaarst in de officiële inflatiemand.

Bron: Sabah