Turkse megaster komt onder vuur te liggen voor honderdjarig concert in Izmir

De honderdste verjaardag van de bevrijding van Izmir van drie jaar Griekse bezetting in het begin van de 20e eeuw heeft een nieuwe strijd ontketend tussen de oppositie en de regering. 

“Ik ga nergens heen totdat hij ‘Geccek’ zingt”, zei Ayda Gurel, een 20-jarige studente aan een particuliere universiteit in Izmir, terwijl ze zich een weg baande naar het podium waar de Turkse popster Tarkan op 9 september zong en danste.

Het concert van de megaster, dat honderdduizenden naar de waterkant van Izmir trok, was het belangrijkste evenement tijdens de viering van de honderdste verjaardag van de “bevrijding” van de havenstad door de troepen van Mustafa Kemal na drie jaar Griekse bezetting na de Eerste Wereldoorlog.

Veel Turken zien de herovering van de multiculturele handelsstad als een van de bouwstenen van de moderne republiek die in 1923 door Kemal Atatürk werd gesticht.

Tarkan werd ook aangevallen door regeringsgezinde politici omdat hij ermee had ingestemd de ster te zijn van een evenement dat werd georganiseerd door een stad die bekend staat om haar oppositie tegen de regering.

“Tarkan, die de onbetwiste koning van de pop is, is de stem van een enkele levensstijl geworden,” schreef Ahmet Hakan, de hoofdcolumnist van het regeringsgezinde Hurriyet.

“Hij heeft zich openlijk aangetrokken tot de dagelijkse strijd van de politiek.”

Tarkan, 49 jaar oud en in Duitsland geboren uit Turkse ouders, staat al sinds de jaren negentig bovenaan de muzieklijsten.

Ouderen houden van zijn strakke imago en zijn vermogen om klassieke Turkse liedjes te zingen; jongeren bewonderen zijn dans en gedurfde lichaamsbewegingen, evenals zijn androgyne imago.

De popkoning geeft ook blijk van een goed politiek geweten.

Hij voerde campagne om de vernietiging van Hasankeyf te stoppen met het nummer “Uyan” (“Wake Up”), steunde anti-atoomdemonstraties en stond ongegeneerd Gülşen bij, de popster die voor de rechter stond wegens belediging van de godsdienst.

Tarkan kreeg eerder dit jaar te maken met aanvallen uit regeringskringen toen hij nationaal en internationaal het nieuws haalde met zijn laatste hit “Geccek” (“Het zal voorbijgaan”), die de mars werd van degenen die het einde wilden zien van de 20-jarige AKP-regering.

Politici van de oppositie twitterden de clip.

Tarkan weigerde zich in een politiek debat te mengen en zei dat hij de clip schreef omdat hij zich moe en gefrustreerd voelde door de COVID-19 beperkingen.

Tarkan, een meester in communicatie, stuurde na het concert een boodschap die gericht was op eenheid in plaats van verdeeldheid.

“Wat ik heb gezien [in de nacht van 9 september] was honderdduizenden mensen die elkaar met liefde omhelsden en plezier maakten. We misten die solidariteit, deze afwezigheid van verdeeldheid en polarisatie,” twitterde hij.

“We misten het kloppen als één hart – zonder druk, zonder verboden – en het vieren van onze verschillen.”

Bron: Turkse media