Koningin Elizabeth II geeft in gezelschap van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en zijn vrouw Emine Erdogan een door David Beckham gesigneerde voetbal aan een Turkse jongen tijdens een tuinfeest voor haar verjaardag op de Britse ambassade waar ze op 16 mei 2008 aanwezig was in Ankara, Turkije.

De Britse koningin Elizabeth II is afgelopen donderdag op 96-jarige leeftijd overleden.

De bloemen voor haar begrafenis worden blijkbaar verscheept vanuit Turkije.

Dit is niet zo ongewoon als het op het eerste gezicht lijkt. In 2008, tijdens haar eerste bezoek aan Turkije na meer dan 30 jaar, hield de koningin een toespraak tijdens een staatsbanket ter ere van haar.

“Turkije”, zei ze, “bevindt zich in een unieke positie als brug tussen Oost en West op een cruciaal moment voor de Europese Unie en de wereld in het algemeen… en speelt een sleutelrol bij het bevorderen van vrede, politieke stabiliteit en economische ontwikkeling in enkele van ’s werelds meest onrustige gebieden.”

De achtergrond van Koningin Elizabeth’s relatie met Turkije is interessant. De langst regerende Britse vorstin hechtte veel belang aan de historische plaatsen in Turkije.

Samen met haar overleden echtgenoot prins Philip maakte zij op de laatste dag van haar bezoek een boottocht over de Bosporus, in gezelschap van de toenmalige Turkse president Abdullah Gül en zijn vrouw Hayrunnia Ozyurt.

Het koninklijk paar bezocht ook het Istanbul Modern Museum en de Kabatas High School in Ortaköy, waar ze een evenement van een wetenschappelijk project bijwoonden.

In een klein maar belangrijk voorbeeld van sportdiplomatie gaf koningin Elizabeth tijdens haar bezoek aan Turkije in 2008 een door de Engelse ster David Beckham gesigneerde voetbal aan een Turkse jongen tijdens een tuinfeest ter ere van haar verjaardag op de Britse ambassade in Ankara.

De vorstin werd op het feest vergezeld door de toenmalige Turkse premier Recep Tayyip Erdogan en zijn vrouw Emine.

Bursa Ulu Moskee 

Koningin Elizabeth II bezocht de Bursa Ulu Moskee in 2008 uit respect voor het Ottomaanse verleden van Turkije.

Bovendien bracht ze hulde aan de stichter van de Republiek Turkije:

“Het is voor mij een grote eer om mijn respect te betuigen aan Mustafa Kemal Atatürk, een vriend van het Verenigd Koninkrijk die hoog wordt gewaardeerd als een van de grootste persoonlijkheden uit de moderne geschiedenis.”

Nu, minder dan een week na de dood van de koningin, blijft het Turkse volk zijn respect voor haar tonen. Een hotel in Antalya toonde dit door het Britse volkslied voor zijn gasten te spelen.

Zodra het nieuws van haar dood hem bereikte, heeft Erdogan zijn diepste medeleven betuigd aan de koninklijke familie, het volk en de regering van het Verenigd Koninkrijk..

Anjers tijdens begrafenis

Turkse topkwekers hebben een beroep gedaan op luchtvracht om snel te kunnen voldoen aan de explosief gestegen vraag naar hun anjers die zullen worden gebruikt tijdens de rouwperiode en de begrafenis van de Britse koningin Elizabeth II.

Elizabeth, de langst regerende monarch van Groot-Brittannië en al 70 jaar een torenhoge verschijning op het wereldtoneel, is donderdagmiddag vredig overleden nadat haar gezondheid was verslechterd. Haar begrafenis zal plaatsvinden op 19 september en haar lichaam zal vier dagen in staat van ontbinding liggen.

De vraag naar anjers voor de rouwperiode en de staatsbegrafenis van de 96-jarige koningin is volgens telers uit de Turkse zuidelijke provincies Antalya en Isparta met 90% gestegen.

Zij zeggen dat de verzending van minstens 1,5 miljoen bloemen is begonnen en dat de bedrijven gedwongen zijn om te kiezen voor luchtvracht in plaats van de traditionele vrachtwagens over land, om te voldoen aan de bestellingen die ertoe hebben geleid dat de dagelijkse werkuren zijn verhoogd en de bedrijven extra werknemers hebben aangenomen.

De kist van koningin Elizabeth begon zondag aan een zes uur durende reis van haar zomerhuis in de Schotse Hooglanden naar Edinburgh, toen duizenden de route aflegden als eerbetoon aan de overleden vorstin.

Bron: Sabah