Muzaffer Kayasan, die misschien wel het record heeft voor de langste periode van besmetting van een COVID-19 patiënt in Turkije, heeft eindelijk de dodelijke ziekte overwonnen.

Zijn maandenlange quarantaine eindigde op dinsdag nadat hij negatief testte op de ziekte op zijn 86e test.

De 56-jarige had sinds 2020 85 keer positief getest op de dodelijke ziekte en was op zoek naar een uitweg uit zijn situatie, die hem 16 maanden lang aan huis en ziekenhuizen had gekluisterd.

Kayasan, een leukemiepatiënt, werd voor het eerst gediagnosticeerd met COVID-19 in november 2020 en werd opgenomen in het ziekenhuis. Hij werd uit het ziekenhuis ontslagen na een korte behandelingsperiode en toen de ernst van zijn ziekte afnam.

Hij was teruggekeerd naar zijn huis in de wijk Sarıyer in Istanbul, in afwachting van een volledig herstel in zelfgekozen isolement. Maar dat was slechts het begin van zijn opsluiting.

De zelfisolatie werd in januari teruggebracht tot twee weken voor coronaviruspatiënten als ze negatief testten. Maar tot zijn verdriet bleek uit alle 85 tests die hij onderging dat Kayasan nog steeds COVID-19 positief was. Hij bracht in totaal 470 dagen in het ziekenhuis en thuis in zelfisolatie door.

Kayasan’s interessante situatie trok ook de aandacht van de wereld, meldde de krant Sabah, die erop wees dat wetenschappers uit verschillende landen contact opnamen met Kayasan en via een tolk informatie kregen over zijn situatie.

Negatieve test

Kayasan, een vader van drie kinderen, vertelde Sabah dat zijn negatieve test hem erg gelukkig heeft gemaakt. Opmerkend dat hij zijn 4 maanden oude kleinzoon en 1-jarige kleindochter knuffelde nadat hij negatief testte op de ziekte, zei Kayasan dat hij zijn dagen alleen thuis had doorgebracht, alleen zijn kinderen en kleinkinderen ziende door een raam.

Kayasan zei dat COVID-19 16 maanden van zijn leven heeft gestolen. “Iedereen moet aandacht besteden aan masker, afstand en hygiëne. Laten we samen het coronavirus verslaan,” voegde hij eraan toe.

Kayasan zei eerder dat toen hij artsen vroeg over zijn situatie, ze hem vertelden dat de tests positief blijven terugkomen vanwege zijn zwakke immuunsysteem als gevolg van leukemie. Hij zei dat hij overleefde op medicijnen die hij voorgeschreven had gekregen om zijn immuunsysteem te versterken. “Het is een heel moeilijk proces,” zei hij.

Zijn vrouw had een tijdje bij Kayasan gelogeerd tijdens zijn zelfgekozen isolatieperiode en was twee keer negatief getest op COVID-19. Zijn zoon, die ook tijd bij hem doorbracht, had ook negatief getest.

“Ik dacht eerst dat ik drager was, maar dat is niet het geval. Niemand behalve zij verbleef bij mij. Ik denk dat ik meer aan het virus ben blootgesteld dan zij,” zei hij.

“Ik was hersteld, maar ik had nog steeds resten van COVID-19 in mijn lichaam. Dit is de enige verklaring die ik kreeg voor de positieve tests,” voegde hij eraan toe.

Bron: Sabah