Heel veel moslims over de hele wereld vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Vasten werkt als een reset voor de geest, het lichaam en de ziel.

Ramadan is ook een maand waarin dankbaarheid wordt getoond. Door zich overdag van voedsel en water te onthouden, worden de gelovigen herinnerd aan hen die minder fortuinlijk zijn.

De iftar-tafels van de ramadan zijn ook een ontmoetingsplaats waar families en vrienden genieten van deze heilige maand van reiniging.

Vasten betekent echter dat er gedurende vele uren geen voedsel en water wordt geconsumeerd, wat het Ramadan dieet belangrijker maakt.

Om zich vol te voelen tijdens de vastenuren en geen medische problemen te hebben na iftar, kan men volgens Dr. Fevzi Özgönül deze lange vastenuren omzetten in het stimuleren van het spijsverteringsstelsel en het lichaam tot rust brengen met een juist dieet.

“De etenstijden veranderen tijdens de Ramadan en het is in ons belang om de lange vastenuren te gebruiken ten voordele van ons lichaam,” zei Dr. Özgönül.

Hier zijn 10 stappen om je lichaam te verjongen deze Ramadan:

1 – Sla geen suhoor (laatste maaltijd voor zonsopkomst) over. Om je niet hongeriger te voelen dan je zou moeten, is het belangrijk om slaap op te geven en wakker te worden voor suhoor.

2 – Wat je eet voor suhoor is ook cruciaal voor een gezonde Ramadan. Geadviseerd wordt om voedsel te eten dat je ook bij het ontbijt eet, maar ook vetloos vlees en wat soep. Dr. Özgönül waarschuwt mensen ook om geen fruit te eten tijdens suhoor.

3 – Tijdens de vastenuren zult u geen water kunnen drinken, dus compenseer dit door veel water te drinken in suhoor.

4 – Een van de meest iconische Ramadan voedingsmiddelen is de zogenaamde Ramadan-pita die speciaal voor de heilige maand in de bakkerijen wordt gebakken. Hoewel het heerlijk is, is het belangrijk dat u zich inhoudt en niet te veel eet. Dr. Özgönül stelt voor dat je Ramadan pita alleen tijdens iftar eet, maar niet te veel. Als je je overdag niet dorstig wilt voelen, is het beter om de pita niet tijdens suhoor te nuttigen.

5 – Na lange uren vasten zal uw lichaam behoefte hebben aan veel water, maar Dr. Özgönül waarschuwt: Het is beter om niet te veel water te drinken terwijl u uw vasten verbreekt. Als je meer dan twee glazen water drinkt, kan dat verhinderen dat je voedzaam voedsel eet dat je lichaam nodig heeft.

6 – Dr. Özgönül adviseert ook het vasten te verbreken met kleine hoeveelheden olijven, dadels of noten en vijf tot tien minuten de tijd te nemen om je maag te laten rusten en klaar te maken voor het hoofdgerecht.

7 – Maak voordat u aan het hoofdgerecht van iftar begint een kleine wandeling rond het huis.

8 – Als je een zoetekauw bent, kies dan voor güllaç, dat zijn rijstwafels gevuld met noten, want dat is een gezondere en lichtere keuze.

9 – Dranken met cafeïne veroorzaken uitdroging, dus zorg ervoor dat u niet te veel thee, koffie of koolzuurhoudende dranken drinkt.

10 – Het is altijd een goed idee om na iftar te bewegen, dus maak een wandeling of ga naar de moskee voor tarawih, het Ramadangebed.

Bron: Sabah