Vastende Turkse Meid verbreekt haar Vasten

In de islamitische traditie heeft Ramadan een speciale betekenis omdat het in Ramadan was dat de Koran voor het eerst aan de Profeet Mohammed werd geopenbaard.

Vasten is een van de pijlers van de islam en moslims vasten van zonsopgang tot zonsondergang gedurende de hele maand Ramadan. Hoewel uitdagend, is vasten eigenlijk een gezonde gewoonte en wordt het vaak geadviseerd door artsen.

De Griekse arts Hippocrates had vasten geadviseerd voor een betere gezondheid, terwijl een aantal belangrijke religies vasten adviseren voor een betere denkvermogen.

Hoewel vasten meestal wordt gedaan als een religieuze praktijk, vasten tegenwoordig steeds meer mensen vanwege de schijnbare gezondheidsvoordelen.

Laten we dus eens kijken naar de top 5 gezondheidsvoordelen van vasten tijdens Ramadan.

1 ) Toename van de immuniteit

Vasten boost ons immuunsysteem. Het vermindert ontstekingen en stress in ons lichaam, wat helpt om ziekten te bestrijden. Ook zorgt vasten ervoor dat ons lichaam meer antioxidanten produceert, die ook helpen om ons gezond te houden.

Voedingsdeskundigen zeggen dat vasten de darmen sterker maakt en reinigt. Het kan zelfs autophagy (een biologisch proces) bevorderen, waarbij onze cellen schadelijke en beschadigde onderdelen opruimen. Dit helpt ons lichaam schoon en gezond te houden.

2 ) Helpen bij insulinegevoeligheid

Door tijdens het vasten te vertrouwen op opgeslagen glucose voor energie, dalen de glucose niveaus in uw lichaam, wat leidt tot een betere glucosecontrole en insulinegevoeligheid.

3 ) Bevordert gewichtsverlies 

Vasten is een geweldige manier om gewicht te verliezen. Door portiegroottes te controleren en de calorie-inname te verminderen, kunnen individuen gewicht verliezen en lichaamsvet verminderen tijdens Ramadan.

Vasten tijdens Ramadan biedt individuen de kans om hun eetgewoonten te resetten en gezondere relaties met voedsel te ontwikkelen.

4 ) Goed voor hartgezondheid 

Volgens de Mayo Clinic en Harvard Science blijkt vasten ook gunstige effecten te hebben op de gezondheid van het hart. Het verlaagt de bloeddruk en cholesterolgehaltes, wat helpt bij het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de bloedstroom. Deze vermindering van risicofactoren kan leiden tot een lager risico op hartziekten en beroertes.

In 2018 ontdekten onderzoekers van de Georgia State University in Atlanta, VS dat tijdens vasten en een koolhydraatarm dieet ons lichaam een molecuul produceert dat mogelijk een verjongend effect heeft op onze slagaders.

5 ) Verbetering van de hersenfunctie

Tijdens Ramadan wordt je denkvermogen beter. Dit komt doordat er meer van een eiwit genaamd BDNF wordt aangemaakt. Dit eiwit helpt je hersencellen groeien en overleven, wat goed is voor je geheugen, leren en helder nadenken. Het vasten tijdens Ramadan heeft dus niet alleen invloed op je spirituele gezondheid, maar ook op je mentale gezondheid.

6 ) Rust voor de Spijsvertering

Ons spijsverteringssysteem gebruikt de meeste energie in ons lichaam. Terwijl het deze energie gebruikt, vormt het een rivaal voor alle andere functionerende systemen en organen, zoals het immuunsysteem, de hersenen en spieren.

Door 16 uur te vasten, kun je je spijsverteringssysteem laten rusten en andere organen de kans geven om meer energie te verbruiken.

Bron: Sabah