Het ministerie van Volksgezondheid van Turkije benadrukte donderdag het belang van gezonde en evenwichtige voeding tijdens het vasten, dat moslims over de hele wereld tijdens de heilige maand Ramadan zullen beoefenen.

In een lijst met aanbevelingen voor goede voeding tijdens de ramadan zei het directoraat-generaal Volksgezondheid dat degenen die van plan zijn de hele dag te eten en te drinken, moeten voorkomen dat zij sahur overslaan, de nachtelijke maaltijd die wordt gegeten voordat het vasten voor zonsopgang begint en doorgaat tot zonsondergang.

Bij iftar, de avondmaaltijd die het vasten verbreekt, worden dikmakende gerechten afgeraden, volgens de richtsnoeren, die mensen aansporen om ten minste twee hoofdmaaltijden en snacks te nuttigen tijdens de periode waarin niet wordt gevast.

Voor een gezonde en evenwichtige voeding moeten deze maaltijden de vijf belangrijkste voedselgroepen omvatten, namelijk fruit, groenten, granen, eiwitten en zuivel.

Het ministerie benadrukte het belang van sahur om tijdens het vasten het energieniveau gedurende de dag op peil te houden.

Door sahur over te slaan of alleen water te drinken kan de bloedsuikerspiegel eerder dalen tijdens het vasten, aldus het ministerie, terwijl een maand lang op die manier eten ook gezondheidsrisico’s kan inhouden.

Ook het nuttigen van zware maaltijden met overmatig vet of zout voedsel of gebak verhoogt de snelheid van de omzetting van voedingsstoffen in vet, met als gevolg dat men aankomt, aangezien het metabolisme ’s nachts vertraagt, aldus het rapport.

Voor sahur verdient een licht ontbijt met voedingsmiddelen en dranken als melk, yoghurt, kaas, eieren, volkorenbrood, rauwe groenten en fruit, of soep, olijfolie, yoghurt en salade de voorkeur.

Iftar

Voor iftar wordt aanbevolen om, na het verbreken van het vasten met water, olijven of dadels, de maaltijd te beginnen met soep en salade.

Dit kan worden gevolgd door groenten met of zonder olijfolie, en vette maar lichte vleesgerechten, salades, een paar sneetjes brood, of een kleine portie rijst of pasta.

Tussen iftar en sahur kan vers of gedroogd fruit, noten, melk of yoghurt worden gegeten, samen met af en toe een dessert op basis van melk in kleine porties.

Het ministerie beveelt aan om tijdens de ramadan niet alleen veel water te drinken, maar ook veel vers geperst fruit- en groentesap, mineraalwater of ayran, een traditionele zoute yoghurtdrank.

Eten in kleine porties met regelmatige tussenpozen is beter na de iftar, zei het ministerie, en voegde eraan toe dat dit kan helpen overeten te voorkomen, wat kan leiden tot ongemak en indigestie.

Ook werden gezondere methoden van voedselbereiding aanbevolen, zoals grillen, koken, bakken en stomen, en het vermijden van geroosterde, gebakken en gerookte gerechten.

Langzaam kauwen

Maaltijden moeten langzaam en grondig worden gekauwd in plaats van overhaast te worden gegeten.

Het is belangrijk om tijdens het vasten veel water en andere hydraterende vloeistoffen te drinken om uitdroging overdag te voorkomen.

Het ministerie stelde ook voor groenten als wortels, broccoli, courgettes, kool en peterselie te eten, samen met fruit als sinaasappels, mandarijnen en appels, die rijk zijn aan antioxiderende vitaminen als A en C, die het immuunsysteem versterken.

Bron: Sabah