Foto: Een toeriste geniet van een ijse met yoghurt-smaak.

Van het serveren als hoofdingrediënt in de nationale drank van Türkiye tot het vergezellen van bijna elke maaltijd, niemand kan betwisten dat yoghurt een hoofdrol speelt in de Turkse keuken.

Maar dat is vooral waar in de zomer wanneer het wordt geconsumeerd als een soort natuurlijk geneesmiddel.

Hoewel yoghurt een van de fijnere delicatessen in de Turkse keuken is en een hoofdrol speelt op vrijwel elke tafel in het land, zijn er een aantal onverwachte manieren waarop dit culinaire item in de zomer opduikt waar veel buitenlanders zich misschien niet bewust van zijn.

Voor de Turken is het niet alleen een geliefde begeleider van veel gerechten, maar zit het ook in drankjes, soepen en mezes en siert het veel verschillende kebabs.

En dat is logisch, want yoghurt is een natuurlijke bron van heilzame bacteriën die bekend staan als probiotica. Dit zijn levende micro-organismen die helpen de darmbacteriën en de spijsvertering in balans te brengen en een sterk immuunsysteem te ondersteunen.

Deze probiotica helpen bij de spijsvertering en herstellen de goede bacteriën die ons lichaam nodig heeft, vooral na antibiotica.

De yoghurt zelf zit ook boordevol essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium, kalium, fosfor en vitamine B2 en B12 en verbetert de opname van voedingsstoffen wanneer het samen met andere voedingsrijke voedingsmiddelen wordt gegeten.

Regelmatige consumptie van yoghurt zou ook de algehele gezondheid van hart en bloedvaten verbeteren.

Een leuk weetje is dat dopamine, een neurotransmitter die vaak wordt geassocieerd met de hersenen en de emoties van plezier en beloning, en serotonine, een neurotransmitter en hormoon dat bekend staat om zijn rol bij het reguleren van stemming, emoties, slaap, eetlust en algeheel welzijn, in feite in de darmen worden geproduceerd.

Yoğurtlu Tantuni
Yoğurtlu Tantuni

Lage serotonineniveaus worden in verband gebracht met aandoeningen zoals depressie en angst en 90% van onze serotonine wordt gevonden in het maag-darmkanaal, waardoor yoghurt een van de beste manieren is om het goede gevoel dat we allemaal zoeken te verhogen.

Gek genoeg wordt yoghurt in de westerse wereld vooral gegeten als tussendoortje en gemengd met fruit, maar in Türkiye is er één traditie die niet bestaat in de culinaire traditie: yoghurt eten als zoete traktatie.

Terwijl je op de markt gemakkelijk yoghurt met fruitsmaak kunt vinden, wordt yoghurt in Türkiye voornamelijk naast of in hartige gerechten gegeten. Met alle enorme voordelen die dit “supervoedsel” heeft, is het niet meer dan logisch om het tot een hoofdbestanddeel van elk dieet te maken.

Ayran

Een van de populairste manieren om yoghurt te consumeren is in ayran. Ayran wordt beschouwd als de nationale drank van Türkiye en is een drank die bestaat uit aangelengde yoghurt met toegevoegd zout.

Hoewel ayran het hele jaar door wordt gedronken in Turkije, is het vooral verfrissend en verfrissend in de zomer. Ayran is voor veel Türken het favoriete drankje bij het eten van gekruide proteïnerijke maaltijden, maar vooral in de zomer dient het als een snelle opkikker om het zout aan te vullen dat verloren is gegaan door de transpiratie veroorzaakt door de zinderende zon.

Ayran is zeker een aangeleerde smaak voor degenen die niet bekend zijn met het drinken van zoute drankjes, maar geloof me, als je er eenmaal aan gewend bent, kan het een verlangen opwekken.

De meeste Turken maken thuis hun eigen ayran en passen het zout aan hun eigen voorkeur aan. Veel huishoudens maken echter ook hun eigen yoghurt en kopen daarvoor vers geproduceerde melk.

Verfrissende yoghurtsoepen

De zomer is een tijd waarin soepen op basis van yoghurt echt schitteren. Van yayla çorbası tot yarma en lebeniye, er is een grote verscheidenheid aan soepen op basis van yoghurt, bereid met kikkererwten, gescheurde tarwe, rijst en zelfs kleine gehaktballetjes die zowel warm als koel worden geserveerd en onvermijdelijk worden gemengd met munt en tijm, wat een heerlijke combinatie oplevert.

Het is misschien een verrassing, maar veel van de beroemdste kebabs van Turkije worden geserveerd met een klodder yoghurt.

Van Iskender kebab tot çökertme, twee populaire kebabs, waarbij de eerste is gemaakt van döner en de laatste met stukjes vlees op een bedje van in stukjes gesneden aardappelen, is yoghurt een bijgerecht dat een verfrissende afwisseling en balans biedt voor deze zware gerechten die zijn overgoten met een rijke tomatensaus.

Manti zijn Turkse knoedels die traditioneel gevuld zijn met gehakt, maar er zijn ook vegetarische alternatieven.

Oplossing voor zonnebrand

Verrassend genoeg wordt yoghurt in de zomer gebruikt als verzachtende crème bij zonnebrand.

Hoewel het bewijs van de voordelen nog niet helemaal is geleverd, is menige zonnebrand gekalmeerd door yoghurt op de huid te smeren. Voor de Türken is yoghurt genezend omdat het lekker is en ook wordt gegeten als iemand buikpijn heeft.

Bron: Sabah