Foto: Een toeriste geniet van de zon, zee en strand in Antalya

Reizigers uit Europa die op vakantie gaan naar Turkije veranderen hun reisvoorkeuren vanwege de stijgende prijzen van vliegtickets. 

Vakantiegangers klagen over de stijgende prijzen van vliegtickets tijdens het vakantieseizoen en kiezen voor een bus als alternatief.

Ondanks de reistijd van 26 uur en de lange wachttijden bij de douane, heeft de bus de laatste tijd meer de voorkeur van reizigers in Europa als ze naar Turkije reizen.

Buschauffeur Metin Tokgöz zei: “Ons vertrekpunt is de grensregio Oostenrijk-Zwitserland-Frankrijk in Duitsland. Van daaruit vertrekken we naar München, van daaruit rijden we door Salzburg, soms door Wenen en soms door Servië, afhankelijk van de situatie van de passagier.”

Tokgöz zei dat ze een ticket voor München-Istanbul voor 120 euro aanrekenen en dat de prijzen in de zomer en winter hetzelfde zijn.

Ayşe Şafak, die in Duitsland woont, verklaarde dat de prijzen van vliegtickets zijn gestegen en zei: “Ik heb de afgelopen 3-4 keer met de bus gereisd. Ik ben erg tevreden. Het bedrijf waar ik naartoe ga is ook erg goed. Het is niet erg lang qua tijd.”

Reiziger Yaşar Can, die op het busstation van München op een bus wachtte om naar Turkije te reizen, klaagde over de hoge vliegtarieven. “Omdat vliegtuigen duur zijn, reizen we met de bus.

Alternatieve manieren

Turken uit Europa klagen over de stijgende prijzen van vliegtickets tijdens het vakantieseizoen. Veel reizigers wenden zich daarom tot alternatieve manieren.

De torenhoge prijzen voor vliegtickets dwingen veel toeristen echter om alternatieve wegen te zoeken.

Kamil Saygı, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Turks Toerisme en Reisbureaus, legde in Son Haber uit waarom de prijzen van vliegtickets voor de zomerperiode dit jaar zo zijn gestegen.

Een vakantieganger die met het vliegtuig van Nederland naar Turkije reist, kan bij sommige luchtvaartmaatschappijen een ticket vinden voor 200-300 euro in de winterperiode, 800-900 euro in de zomerperiode en zelfs 1000 euro of meer. Wanneer extra’s zoals extra bagagekosten bij deze prijs worden opgeteld, lopen de vliegkosten voor een gezin van vier op tot 3500 – 4000 euro.

Luchtruim

“De andere reden die we speciaal voor Turkije kunnen noemen is dat het Russische luchtruim gesloten is vanwege de oorlog tussen Oekraïne en Rusland en dat de passagiers de voorkeur geven aan Turkse vliegtuigen, met name Turkish Airlines. Dit zorgde ervoor dat de prijzen stegen.”

Kamil Saygı benadrukte dat de stijging van de prijzen voor zomertickets ook het gevolg is van het beleid om de verliezen tijdens de coronapandemie te compenseren.

“Helaas zijn de prijzen van de vliegtuigmaatschappijen in Nederland duurder dan in Duitsland, helaas is het niet mogelijk om deze situatie te begrijpen.”

Bron: Turkse media