Het is vandaag Suikerfeest en de baklava-bakkers maken lange uren.

De Turkse lekkernij met laagjes fijngehakte noten, filodeeg, suikersiroop en boter is mierzoet en machtig, maar ook machtig lekker.

Een gemiddeld stukje van 75 gram is goed voor 346 calorieën. Als je er 20 eet, ben je wellicht alleen misselijk, maar ook een kilo zwaarder.

Baklava bevat relatief veel vet en veel suiker, als je het vergelijkt met appeltaart, zegt diëtist van Wezel.

“Van dit soort vetrijke lekkernijen kun je best veel eten zonder je snel vol te voelen. Het gevaar is dat je niet één stukje neemt maar drie. Dan zit je al aan 1000 calorieën.”

Simpel gezegd word je dikker als je langere tijd meer calorieën inneemt dan je verbrandt.

Bij mannen en vrouwen is de vuistregel dat 7000 calorieën zorgen voor 1 kilo gewichtstoename. Dat komt neer op ruim 20 stukjes baklava.

Diëtist Van Wezel legt daar wel bij uit dat als je na een groot feestmaal, zoals tijdens het Suikerfeest, meteen weer terug gaat naar je oude ritme van bewegen. En 20 stuks baklava op één avond, dat is nogal een uitdaging.

Genieten met mate dus. Zelfs Ahmet Can, directeur van baklavaspeciaalzaak Serifoglu, denkt hetzelfde.

“Je moet er niet te veel van eten als je een beetje fit wil blijven.”

“Het precieze aantal calorieën van zijn baklava verschilt per soort. We hebben er ook een met mascarponeroom, die is heerlijk maar extra machtig.”

Voor Can is het een druk weekend, met heel veel bestellingen.

“Zoet hoort bij feest. In Turkije staat zoetigheid voor baklava, daarom eet men het op het ramadanfeest. Je beloont jezelf na een maand vasten met wat zoets.”

Bron: Nederlandse media