Recep Tayyip Erdoğan

Turkije werkt aan een nieuw groot bouwproject in de Syrische provincie Idlib voor de terugkeer van 1 miljoen Syriërs, heeft president Recep Tayyip Erdoğan aangekondigd.

“Ongeveer 500.000 Syriërs zijn teruggekeerd naar de veilige regio’s [in Syrië]. Het bouwen van brikettenhuizen was een van de stappen [voor de terugkeer van Syriërs]. We werken nu aan een nieuw project voor de vrijwillige terugkeer van 1 miljoen Syriërs,” zei Erdoğan in een videoboodschap tijdens een ceremonie.

“We zullen dit project realiseren met de steun van het nationale en internationale maatschappelijk middenveld.”

Hij beloofde ook dat soortgelijke huisvestingsprojecten in andere regio’s van Syrië zullen worden uitgevoerd zodra er veiligheid wordt geboden voor de vrijwillige terugkeer van Syriërs.

3,8 miljoen 

Turkije vangt sinds 2011 ongeveer 3,8 miljoen Syriërs op die de burgeroorlog in Syrië zijn ontvlucht. In een plan om Syriërs op een veilige manier te laten terugkeren naar hun vaderland, heeft de Turkse regering tienduizenden brikettenhuizen gebouwd in de provincie Idlib.

Erdoğan benadrukte dat er al zo’n 57.306 huizen zijn gebouwd en dat er nog eens 20.000 huizen zullen worden gebouwd in nieuwe woonwijken met moskeeën, scholen, gezondheidscentra en sociale voorzieningen.

“Niemand verlaat zijn huis zonder reden. Niemand riskeert vrijwillig zijn of haar toekomst. Het is onze humanitaire plicht om onze grenzen en harten te openen voor hen die met een dergelijke verplichting worden geconfronteerd,” verklaarde Erdoğan.

Erdoğan herinnerde eraan dat ongeveer een half miljoen Syriërs zich al hebben gevestigd in de regio’s die zijn vrijgemaakt van de terreurgroepen in Noord-Syrië dankzij de militaire operaties die het Turkse leger sinds 2016 heeft uitgevoerd, zei Erdoğan.

Hij bekritiseerde het Westen voor zijn discriminerende beleid over vluchtelingen, zei hij: “Als we naar de lijdenden kijken, zien we alleen menselijke wezens. We kijken nooit naar hun ras, de kleur van hun haar of ogen, hun geloof of taal.”

Met dit inzicht is Turkije het leidende land geworden dat humanitaire hulp levert aan de hele wereld, van Afghanistan tot Pakistan, van Bangladesh tot Palestina, van Jemen tot Oekraïne, suggereerde hij.

Bron: Hürriyet