Ekrem İmamoğlu in Rize

Ekrem İmamoğlu van de Republikeinse Volkspartij (CHP) nam zijn campagne mee naar Rize aan de Zwarte Zeekust.

De oppositieburgemeester van Istanbul heeft tijdens de Ramadan-vakantie voor controverse gezorgd met een bezoek aan de thuisprovincie van president Recep Tayyip Erdogan.

Ekrem Imamoglu, die in 2019 een verpletterende overwinning behaalde voor de Republikeinse Volkspartij (CHP), werd begroet door juichende menigten toen hij in Rize aankwam.

Erdogans familie is afkomstig uit die provincie, die een bolwerk is voor de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) van de president.

Hij kreeg 77% van de stemmen in de provincie in de presidentsrace van 2018, terwijl de kandidaat van de AKP in de laatste lokale verkiezingen 73% haalde.

Hoewel het idee van de burgemeester van Istanbul die politieke rally’s houdt zo ver van de stad vreemd kan lijken, is Imamoglu een inwoner van de naburige provincie Trabzon en het einde van de Ramadan is traditioneel een tijd voor mensen om hun thuissteden te bezoeken.

Veel inwoners van Istanbul hebben ook wortels in de Zwarte Zee en zijn in de tweede helft van de vorige eeuw naar het westen gemigreerd.

Rize is in het verleden een moeilijke plaats gebleken voor politici van de oppositie om te bezoeken.

Toen Iyi-partijleider Meral Aksener er een jaar geleden op reis ging, werd ze door de plaatselijke bevolking verbaal mishandeld.

Meral Aksener in Rize

Erdogan prees Aksener’s kwelgeesten later omdat hij haar een “goede les” had geleerd.

Imamoglu werd dinsdag echter anders onthaald: de plaatselijke bevolking haastte zich om selfies te nemen met de burgemeester.

“Istanbul is natuurlijk een gemeente met 16 miljoen inwoners, maar Istanbul is ook Turkije.  Tegelijkertijd is het een stad die gevormd wordt door mensen uit heel Turkije”, zei hij tegen een menigte in de wijk Derepazari in Rize.

Imamoglu wees op de uittocht van jongeren uit het Zwarte Zeegebied op zoek naar werk.

“Als onze kinderen en jongeren niet in dit mooie Rize willen blijven, is er iets mis,” zei hij.

“Onze jongeren willen niet in ons land blijven, laat staan in Rize. Onze jongeren willen naar het buitenland, alsof ze weglopen.”

In een rapport van februari toonde de Duitse Konrad-Adenauer-Stiftung Association aan dat 73% van de jonge Turken naar het buitenland wil verhuizen, waarbij de meesten economische factoren aanhaalden zoals de hoge inflatie en werkloosheid in Turkije.

In de aanloop naar de presidents- en parlementsverkiezingen in juni 2023 wordt verwacht dat de economische crisis in Turkije het belangrijkste strijdtoneel zal zijn tussen de oppositionele Natie Alliantie, bestaande uit de CHP, Iyi Partij, Saadet Partij en Democratische Partij, en de Volksalliantie van de AKP en de Nationalistische Partij (MHP).

In de dagen voorafgaand aan Imamoglu’s reis naar Rize zei de provinciale voorzitter van de CHP, Saltuk Deniz, dat posters langs de weg die reclame maakten voor het bezoek, waren verwijderd door de Algemene Directie Autosnelwegen van de deelstaat.

Bron: Turkse media