Een voormalige werknemer van luchtvaartmaatschappij Pegasus, die een gevangenisstraf kreeg voor het delen van een foto op sociale media waarop hij en collega’s rakı drinken op een islamitische heilige avond, heeft aangekondigd dat hij asiel heeft aangevraagd in de VS. Bekijk hier de beelden.

Een voormalige werknemer van de luchtvaartmaatschappij Pegagus heeft aangekondigd dat hij asiel heeft aangevraagd in de VS nadat hij “illegaal” het land was binnengekomen.

Dit nadat hij vorig jaar was veroordeeld tot 3 maanden en 22 dagen gevangenisstraf voor een post op sociale media waarop hij en collega’s alcohol dronken op de 27e nacht van de Ramadan, die “Kadir Gecesi” wordt genoemd.

In een interview op YouTube zei Onur T. dat hij geen enkele vergoeding kreeg nadat het bedrijf hem ontsloeg voor “diefstal”.

“Ik heb een rechtszaak aangespannen, het gaat maar door. We hebben zelfs de reden voor mijn ontslag nog niet kunnen achterhalen,” zei hij.

“Ik kon een jaar lang niet werken. Ik dacht dat ze me misschien zouden schorsen. Op een avond belden ze me van HR en zeiden ‘kom hier en neem ontslag’.

Ik zei: ‘Ik kan niet komen, ik kan niet de straat op.’ Ze zeiden: ‘Als we je ontslaan, dan doen we dat op basis van een schandelijk misdrijf’. Ze ontsloegen me via de telefoon,” voegde hij eraan toe.

De zaak ging over een foto die Onur T. deelde op Instagram met de opmerking van: “Exclusief voor Kadir Gecesi, moge God het accepteren.”

Op de foto stond Onur T. met collega’s rakı te drinken, de Turkse alcoholische volksdrank.

Nadat de post de reactie van islamisten had uitgelokt, ontsloeg Pegasus Onur T. en gaf een verklaring uit waarin stond dat het “geen verband” had met de betreffende social media post.

Ook startten aanklagers een onderzoek naar de voormalige Pegasus-werknemer op beschuldiging van “het expliciet beledigen van de waarden van religieuze waarden die door een fractie van de samenleving worden omarmd”, waarbij tot 1,5 jaar gevangenisstraf werd geëist.

Bron: Turkse media