Morgen vieren moslims het Ramadanfeest, na een maand lang vasten van dageraad tot zonsondergang.

In Nederland en België staat de feestdag vooral bekend als Suikerfeest, maar een deel van de moslims gebruikt die naam liever niet meer.

Elk jaar sluiten wereldwijd moslims de maand ramadan af met een religieus feest. In islamitische landen wordt het einde van de vastenmaand zelfs drie dagen lang gevierd.

‘Suikerfeest’ is een letterlijke vertaling van het Turkse Seker Bayrami. Eeuwen geleden werd het feest door Ottomaanse moslims ‘Sükür Bayrami’ (feest van dankbaarheid) genoemd, omdat het einde van de ramadan werd gezien als een moment voor dankbaarheid aan Allah.

Een leesfout zou ervoor gezorgd hebben dat de feestdag in nu al jaren bekendstaat als het Suikerfeest.

In het gebruik van de naam Suikerfeest zit die verwijzing naar zoet, naar de koekjes en snoepjes waarmee het einde van de ramadan wordt gevierd.

Ook in Turkije wordt het eind van de vastenmaand nog wel zo genoemd, ‘Seker (suiker) Bayrami’. Die naam is volgens conservatieve Turken ooit ‘opgelegd’ door Turkse seculieren.

Inmiddels pleiten sommige moslims ervoor om de feestdag niet langer ‘Suikerfeest’ te noemen.

Allereerst is de vertaling dus niet correct. Eid Al Fitr betekent letterlijk ‘feest van het verbreken van het vasten’.

Daarnaast impliceert het woord ‘Suikerfeest’ dat de dag vooral in het teken staat van eten, terwijl het om veel meer draait.

Zoetigheden

Eid Al Fitr is een van de belangrijkste religieuze dagen voor moslims. Natuurlijk horen lekkernijen daarbij, maar er is meer. Vaak begint de dag met het ochtendgebed, in de moskee of thuis.

Moslims dragen hun mooiste kleding, vaak speciaal gekocht voor de gelegenheid, en begroeten elkaar met de woorden ‘Eid Mubarak’ (‘een gezegd feest’). Ze schenken geld aan een goed doel, bezoeken familie en vrienden en geven elkaar cadeautjes.

Tot slot zou de naam ‘Suikerfeest’ het nuttigen van zoetigheden aanmoedigen, terwijl een groeiende groep moslims vindt dat er meer aandacht zou moeten zijn voor gezonde voeding.

De Nederlandse media gebruikt het woord ‘Suikerfeest’ nog wel in koppen en leads van de berichten, maar tussen aanhalingstekens en in combinatie met Eid Al Fitr. Dat doen ze wellicht vanwege de herkenbaarheid.

Bron: Nederlandse media