Trabzonspor heeft zaterdag na een 2-2 gelijkspel tegen Antalyaspor de Turkse Süper Lig-kroon voor 2021-22 gewonnen.

Het was de eerste titel van de club sinds 1984, hoewel de club heel dicht bij de trofee kwam in zes seizoenen, in 1994-95, 1995-96, 2003-04, 2004-05, 2010-11 en 2019-20.

Andreas Cornelius tekende al in de derde minuut voor een eerste goal en de eerste helft eindigde in Trabzon in 1-0.

De tweede helft begon met Antalyaspor met de wind in de rug. Alassane Ndao maakte in de 51e minuut gelijk en slechts vijf minuten later mocht Fredy een strafschop nemen.

Maar Trabzonspor-doelman Uğurcan Çakır hield de strafschop tegen en stelde de fans gerust.

Zes minuten na deze cruciale redding, bracht Dorukhan Toköz de voorsprong terug naar Trabzonspor, terwijl Haji Wright in de 80e minuut de score weer gelijk trok.

Bij het laatste fluitsignaal barstten opnieuw grote festiviteiten los onder de duizenden thuisfans in en buiten het stadion, en in verschillende steden in Turkije, waaronder Istanbul.

Door het gelijkspel tegen Antalyaspor staat Trabzonspor negen punten los van het op de tweede plaats staande Fenerbahçe met nog drie weken te gaan tot het einde van het seizoen.

Geraadpleegd op 1 mei 2022

Succesvolle coach

De titel betekende ook een primeur voor Abdullah Avcı, die wordt beschouwd als een van de meest succesvolle Turkse coaches in de afgelopen jaren.

Avcı, die in november 2020 bij Trabzonspor tekende, loodste de ploeg in iets meer dan een jaar naar de top van de Turkse competitie.

President Recep Tayyip Erdoğan en vele andere politici en beroemdheden grepen Twitter aan om de club en haar fans te feliciteren.

Galatasaray, Fenerbahçe en Beşiktaş – de Istanbulse clubs die bekend staan als de “Grote Drie” van het Turkse voetbal – hebben decennialang in eigen land gedomineerd en wonnen gezamenlijk 57 van de 65 Süper Lig-titels.

Trabzonspor was de eerste club die het monopolie van de drie grote Istanboelse clubs op het winnen van de Turkse competitie doorbrak toen ze de trofee opeisten in het seizoen 1975-1976.

“De laatste titel werd gewonnen lang voordat ik geboren was,” zei de 22-jarige centrale middenvelder Abdülkadir Ömür.

“Het was een levenslange droom. Ik zou niet trotser kunnen zijn.”

De club is verschillende keren dicht bij het winnen van de titel gekomen, met name in het seizoen 2010-2011, toen Fenerbahçe werd uitgeroepen tot kampioen over doelpuntenverschillen in een seizoen ontsierd door beschuldigingen van match-fixing.

Bron: Sabah