De Zwarte Zee provincie Trabzon is klaar voor vreugdevolle festiviteiten dit weekend als de geliefde voetbalclub van de stad, Trabzonspor, de uren aftelt om haar eerste Turkse competitietitel in bijna vier decennia te claimen.

Een gelijkspel zal voor de Süper Lig leider op 30 april tegen Antalyaspor genoeg zijn om de league trofee op te eisen met nog drie weken te gaan.

Trabzonspor, dat het seizoen volledig heeft gedomineerd, staat na 34 weken 11 punten voor op het als tweede geplaatste Fenerbahçe, en de festiviteiten zouden vroeg kunnen beginnen als de clubs uit Istanbul thuis punten laten liggen tegen Gaziantep in de thuiswedstrijd laat op 29 april.

Tienduizenden fans uit het hele land en zelfs uit verschillende delen van de wereld stroomden naar Trabzon voor de wedstrijd en de festiviteiten.

De vraag om de stad te bereiken en het komende kampioenschap te vieren is zo groot dat de luchtvaartmaatschappijen het aantal dagelijkse vluchten naar de stad hebben moeten verhogen van 15 tot zo’n 45 met extra vluchten.

Vertraging

Er was echter slecht nieuws voor de reizigers op 29 april, toen sommige vluchten naar Trabzon vertraging opliepen en geannuleerd werden als gevolg van zware mist.

“Veel fans, die geen rechtstreekse vliegtickets naar Trabzon konden vinden, vlogen naar de dichtstbijzijnde luchthavens in [de Zwarte Zee-provincies] Giresun, Samsun en [de oostelijke provincie] Erzurum om de stad via een landroute te bereiken,” aldus Demirören.

Trabzonspor was de eerste club die het monopolie van de drie grote clubs uit Istanbul doorbrak toen het in het seizoen 1975-76 de trofee opeiste.

Het domineerde de competitie vanaf dat moment en won vijf opeenvolgende competitietitels, waaronder het seizoen 1980-81, en voegde er nog een aan toe in het seizoen 1983-84, waardoor het de bijnaam “De Zwarte Zee Storm” kreeg.

De club is sindsdien verschillende keren dicht bij het winnen van de competitie gekomen, het meest in het seizoen 2010-11 door nipt te verliezen van Fenerbahçe, maar het verlangen van de fans naar een competitietitel bleef.

Deze keer zijn de fans echter zeker van het resultaat en klaar om te vieren.

“We zijn trots en opgewonden. Nog maar een paar dagen te gaan,” zei Oğuz Şişman, een Trabzonspor fan.

“Er zijn zelfs mensen die geen Trabzonspor-fans zijn, maar naar de stad komen om de menigte te vergezellen in de viering van het kampioenschap.”

Mustafa Uçar is een “Trabzonspor freak” uit Duitsland die twee maanden geleden naar de stad kwam om zijn team te zien spelen.

“De sfeer in het stadion was zo goed dat ik besloot te blijven voor de viering van het kampioenschap,” zei hij. “Mijn vrouw en kinderen zullen me vergezellen naar het stadion voor de kampioenswedstrijd op 30 april.”

Furkan Mani, een andere Trabzonspor fan in gesprek met Demirören News Agency, kijkt ook uit naar “wedstrijdtijd.”

“Wat Trabzon doormaakt is een ongewone situatie,” zei Mani.

Op de vraag wat een trofee na bijna vier decennia betekent voor Trabzon, zei Mani: “De stad zal herboren worden.”

Bron: Hürriyet