In een eerste uitspraak over geweld tegen dieren in Turkije is een man die beschuldigd werd van het doden van een 3 maanden oud katje door “foltering” veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.

De plaatselijke rechtbank in de Zwarte-Zeeregio Trabzon paste geen “tijd voor goed gedrag” of “uitstel” toe in de straf.

Lokale media beweerden dat Mahmut E., die 36 jaar oud is, de eerste persoon zou zijn die voor een dergelijk misdrijf de gevangenis ingaat.

“Niemand was ooit eerder veroordeeld voor geweld tegen dieren. Dit zal de mensen een klein beetje intimideren,” zei Wngin Barın, een lid van de Trabzon Dierenrechten Vereniging (TRAHAYKO).

Volgens lokale media gooide E. het kitten tegen de muur tijdens een ruzie met zijn vrouw in hun huis op 7 dec. 2021.

Het kitten, dat werd meegenomen voor behandeling, verloor zijn leven na 10 dagen.

E., die werd aangeklaagd na een officiële opzegging door TRAHAYKO, verwierp de beweringen in de rechtbank, zeggende:

“Ik was gek geworden door mijn vrouw. Omdat ik dacht dat het een kussen was, schopte ik ergens tegenaan, en het sloeg tegen de muur.”

Rekening houdend met de klachten van zijn vrouw, gaf de rechtbank de hoogste straf aan de man volgens de wet op de dierenrechten.

“We weten dat deze beslissing het katje niet zal terugbrengen, maar hij heeft in ieder geval een straf van twee jaar gekregen,” zei Barın, die de zittingen van de rechtbank voor TRAHAYKO volgde.

“We hopen dat deze uitspraak een ontmoedigend effect zal hebben.”

“Voor ons komen goede dagen alleen op een moment dat niemand iemand kwaad doet,” voegde hij eraan toe.

Bron: Hürriyet