De nationale bloedvoorraad is door de Ramadan en verwoestende aardbevingen in februari onder het minimumniveau gezakt, heeft een functionaris van de Turkse Rode Halve Maan gezegd.

Hij waarschuwt dat er nog maar een bloedvoorraad van drie dagen over is.

Saim Kerman kondigde aan dat de bloedvoorraad in het land op een kritiek niveau is gedaald en riep de burgers op om bloed te doneren.

Kerman herinnerde eraan dat de aardbevingen een vrij groot gebied hebben getroffen en benadrukte dat de bevingen potentiële bloeddonoren in het gebied hebben getroffen, wat ook de totale bloedvoorraad weerspiegelt.

“In veel provincies vonden massale verwoestingen plaats en we verloren ook onze potentiële bloeddonoren. Tegelijkertijd werd ook ons personeel dat in de regio woont het slachtoffer van de aardbeving. Daarom begonnen we in februari en maart extreem weinig bloed uit de regio te ontvangen,” verklaarde Kerman.

Kerman herinnerde eraan dat onmiddellijk na de aardbevingen een aanzienlijke hoeveelheid bloed werd gedoneerd in andere regio’s en zei dat het aantal bloeddonaties in andere regio’s dan de 11 provincies tot het begin van de Ramadan het tekort in de aardbevingsgebieden compenseerde.

Vasten

Kerman verklaarde dat het aantal bloeddonaties sinds het begin van de Ramadan merkbaar is afgenomen en zei dat deze situatie, in combinatie met de huidige omstandigheden na de aardbeving, dit tekort heeft veroorzaakt.

“Elk jaar tijdens de ramadan beginnen onze bloedvoorraden af te nemen. Tijdens de ramadan vermijden mensen het geven van bloed omdat ze bang zijn hun vasten te verbreken. Deze situatie deed zich ook in deze ramadan voor,” zei hij.

“Het streefcijfer [inzake bloeddonatie] voor dit jaar is 3.040.000 eenheden. Ik begin te denken dat we dat cijfer niet zullen halen omdat we een grote aardbeving hebben meegemaakt.”

Per 8 april bedraagt de bloedvoorraad 20.600 eenheden, wat overeenkomt met een voorraad van drie dagen, merkte Kerman op.

In reactie op de beschuldigingen van bloedverkoop verklaarde Kerman dat de verkoop van bloed verboden is door een wet uit 2007.

Bron: Hürriyet