Enkele tientallen gasten hebben op een bruiloft in Düsseldorf, een stad nabij België en Nederland, koolmonoxidevergiftiging opgelopen.

Verschillende gasten op het huwelijksfeest verwittigden zaterdagavond (9 april 2023) aanvankelijk de hulpdiensten vanwege acute problemen met de bloedsomloop van één persoon, maakte de brandweer zondag bekend.

Mogelijke oorzaak zijn stroomgeneratoren en warmtestralers die waren ingezet omdat de zaal te koud was.

Toen een persoon op de bruiloft zich niet goed voelde, werd een ambulance gewaarschuwd.

De koolstofmonoxidemelder van het ambulancepersoneel sloeg meteen alarm. De daarna ingeschakelde brandweer pompte met krachtig materieel frisse lucht in het pand.

Toen de koolmonoxidedetector van de hulpdienst afging, vroegen de hulpdiensten de ongeveer 150 tot 200 bruiloftsgasten de kelder van het verder lege kantoorgebouw te verlaten en riepen ze meer hulpdiensten op.

34 mensen werden door de hulpdiensten naar het ziekenhuis gebracht, aldus de brandweer. Daarnaast waren ongeveer 20 mensen op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan voor onderzoek.

Koolmonoxide is een geur-, kleur- en smaakloos gas dat bij bepaalde verbrandingsprocessen ontstaat en in hoge concentraties een sterk ademhalingsgif is.

Zeker 34 personen moesten met vergiftigingsverschijnselen in een ziekenhuis worden behandeld, melden Duitse media.

Een woordvoerder van de brandweer zei dat tijdens het feest een gaskachel en twee generatoren in of in het gebouw in werking waren.

Omdat alle apparatuur was uitgeschakeld en naar een parkeerplaats was gebracht voordat de brandweer arriveerde, was de precieze oorzaak van het incident echter onduidelijk.

De politie doet nu onderzoek. De brandweer heeft het gebouw geventileerd en kon de operatie na ongeveer vijf uur beëindigen.

Bron: Duitse media

Verboden Turks huwelijksfeest met veel volk veroorzaakt COVID-19-opstoot