Team van 15 artsen heeft met succes chemosaturatie, met een hoge dosis chemotherapie, toegediend aan een patiënt met leverkanker.

Turkse artsen hebben een terminaal gediagnosticeerde Britse leverkankerpatiënt aan het leven geholpen met een zeldzame behandelingsmethode die “chemosaturatie” wordt genoemd.

Het team van 15 artsen in de Turkse hoofdstad Ankara heeft de methode, waarbij een hoge dosis chemotherapie wordt toegediend, met succes toegepast op de lever van de patiënt.

Dr. Okan Akhan, hoofd radiologie in het Bayindir Sogutozu ziekenhuis, zei tegen Anadolu dat de 62-jarige Nader Farahnak, die in het Verenigd Koninkrijk woont, twee maanden geleden hun hulp inriep.

Na een reeks radiologische tests besloot Akhans team dat chemosaturatie de juiste weg was voor Farahnak, bij wie kwaadaardig melanoom, of huidkanker, was vastgesteld dat was uitgezaaid naar zijn lever.

Akhan zei dat de patiënt een groot aantal uitzaaiingen van kankercellen in zijn lever had en niet reageerde op andere behandelingen, zoals radiofrequentietherapie en immunotherapie.

Akhan beschreef de methode in detail en zei dat het chemotherapiemedicijn rechtstreeks naar de lever wordt gestuurd via een speciale katheter.

Verlengt leven van patiënten

Akhan benadrukte dat chemosaturatie, een zeldzame behandeling zowel in Turkije als in de rest van de wereld, wetenschappelijk is aangetoond als de meest effectieve methode voor de behandeling van levermetastasen van kwaadaardig melanoom, en voegde eraan toe dat deze ook kan worden toegepast op borstkankerpatiënten met soortgelijke uitzaaiingen.

“Het belangrijkste doel van de procedure is de patiënt te helpen langer te leven en zijn levenskwaliteit te verbeteren. Het geneest kanker niet volledig,” zei hij.

Farahnak is momenteel in goede conditie en moraal, merkte Akhan op, en voegde eraan toe dat Farahnak waarschijnlijk begin volgende week zal worden ontslagen en naar huis zal terugkeren.

Dr. Ece Esin, coördinator medische oncologie, zei ook dat chemosaturatie een nieuwe behandelingsmethode is die neerkomt op “verzadiging van de lever met chemotherapie”.

“Terwijl we onze patiënten vroeger dagen en weken te leven gaven, kunnen we nu behandelingen toedienen die een lange levensverwachting en veel minder bijwerkingen geven,” zei Esin.

Ze voegde eraan toe: “Onze patiënt werd drieënhalf jaar geleden gediagnosticeerd met de hersenschors, en is een van de zeldzame gevallen in de medische literatuur.”

Ze merkte op dat de ziekte alleen in de hersenschors verscheen, en immunotherapie begon in het Verenigd Koninkrijk, maar de ziekte herviel in de lever, waardoor wijdverspreide uitzaaiingen ontstonden.

“Toen onze patiënt bij ons kwam, was er geen andere behandelingsmogelijkheid. De chemosaturatie die vorige week werd uitgevoerd was zeer succesvol. We zullen de komende tijd doorgaan met immunotherapie, het zal onder onze constante controle zijn,” zei ze.

Farahnak, die een kleinkind en twee dochters heeft, bedankte zijn Turkse artsen en prees de efficiëntie van de zorg die hij kreeg en de snelheid van het systeem in Turkije.

Vergeleken daarmee verlopen dergelijke processen in Groot-Brittannië erg traag, zei hij.

“Omdat de lever duidelijk verslechtert, was mijn gevoel dat ik ergens heen moest waar ik een efficiënte manier kon krijgen om het probleem aan te pakken en de chemosaturatie te ondergaan.”

“Ik ben helemaal niet teleurgesteld. Het was briljant. Ik zou het iedereen aanraden.”

Bron: Sabah