Turkse ambtenaren overwegen om vanaf maart de verplichting tot het dragen van mondkapjes en het bewaren van sociale afstand af te schaffen, omdat zij verwachten dat de pandemische situatie tegen die tijd zal verbeteren.

Als de plannen doorgaan, hoeven mensen in parken en op straat geen masker meer op en geen sociale afstand meer te houden.

De nieuwe regeling zal ook gelden voor restaurants die buiten eten.

Ambtenaren gaan ervan uit dat de verplichting momenteel wel bestaat voor die gelegenheden, maar dat het in de praktijk niet wordt gehandhaafd.

In tegenstelling tot buiten zullen de mondkapjes wel verplicht zijn in het openbaar vervoer, vliegtuigen, treinen, winkelcentra, theaters en bioscopen.

Afşin Kayıpmaz, lid van de wetenschappelijke raad van het ministerie van Volksgezondheid, zei onlangs dat de pandemische situatie in Turkije zich lijkt te hebben gestabiliseerd.

Minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca toonde zich in zijn recente commentaar ook optimistisch en suggereerde dat het aantal besmettingen in de komende weken aanzienlijk zal beginnen af te nemen.

Ambtenaren voeren echter ook aan dat, ook al worden sommige regels opgeheven, mensen boven de 65 en mensen met chronische ziekten nauwlettend in de gaten moeten worden gehouden omdat zij nog steeds blootstaan aan de risico’s van de pandemie.

Er zijn in het land 9 miljoen burgers boven de 65 jaar en slechts 4 miljoen van hen zijn gevaccineerd, aldus de ambtenaren.

In het kader van de maatregelen om deze groep te bereiken, moeten gezondheidswerkers zich inspannen om de niet-gevaccineerden over te halen zich te laten vaccineren, stelden de ambtenaren voor.

Tot nu toe heeft Turkije meer dan 145 miljoen doses van het vaccin tegen het coronavirus toegediend, waarbij bijna 53 miljoen mensen een dubbele prik hebben gekregen.

Ongeveer 27 miljoen mensen hebben een herhalingsprik gekregen en meer dan 57 miljoen mensen hebben ten minste één dosis van het vaccin gekregen.

Bron: Hürriyet