Turkije heeft de prijzen van elektriciteit en gas voor huishoudens met 20% en voor industrieel verbruik met 50% verhoogd.

De Turkse autoriteiten hebben op 1 september de prijzen voor elektriciteit en aardgas voor huishoudens met ongeveer 20% en voor de industrie met ongeveer 50% verhoogd, waardoor de inflatie, die in juli bijna 80% bedroeg, verder is opgelopen.

De prijsstijgingen voor nutsvoorzieningen zullen de inflatie volgens een berekening van Reuters naar verwachting met 0,8 procentpunt opdrijven, terwijl de hogere prijzen voor de industrie ook een indirecte stijging van de inflatie tot gevolg hebben omdat de producenten de kosten doorberekenen aan de consumenten.

De Turkse energieregulator EPDK zei dat hij de elektriciteitsprijzen voor huishoudens met 20% had verhoogd, die voor de overheid en de dienstensector met 30% en die voor de industrie met 50%.

BOTAŞ, de Turkse staatsenergie-importeur, heeft de aardgasprijs voor huishoudelijk gebruik met 20,4% verhoogd, met 47,6% voor kleine en middelgrote industriële afnemers en met 50,8% voor grote industriële gebruikers.

De prijs van gas dat voor elektriciteitsproductie wordt gebruikt, werd met 49,5% verhoogd, aldus BOTAŞ.

Conflict in Oekraïne

Beide instanties noemden het conflict in Oekraïne en wereldwijde ontwikkelingen, waaronder de COVID-19-pandemie, als redenen voor de prijsstijgingen.

Turkije is voor zijn aardgas- en oliebehoeften bijna volledig afhankelijk van invoer en de binnenlandse vraag is gestegen sinds de turkey gas-pandemie. De stijging van de wereldwijde energieprijzen dit jaar en de scherpe daling van de lira – 44% in 2021 en meer dan 27% dit jaar – hebben de prijzen in Turkije opgedreven.

De aardgasprijzen voor huishoudens zijn dit jaar met 174% gestegen, de gasprijzen voor kleine en middelgrote industrieën met 277% en die voor grote industrieën met 379%.

De staat subsidieert nog steeds meer dan 80% van de aardgasprijzen voor huishoudens, aldus BOTAŞ op 1 september.

Bron: Turkse media