De Amerikaanse maker van elektrische voertuigen is al aanwezig in Jordanië en Israël en zou binnenkort kunnen lanceren in Turkije, waar Musk een goede relatie heeft met president Erdogan.

De Amerikaanse elektrische voertuiggigant Tesla breidt mogelijk binnenkort uit in Turkije.

De op elektrische voertuigen gerichte website electrek meldde dinsdag dat Tesla mensen wil aannemen in Turkije.

Tesla’s vacaturebank toonde woensdag verschillende “voertuigservice” vacatures in de wijk Besiktas in Istanbul.

De lancering van Tesla in Turkije is al enige tijd in de maak. In januari benoemde Tesla een filiaalhoofd voor Turkije. In juni daaropvolgend begon Tesla met het installeren van oplaadstations in Turkije.

De “superchargers”, die verspreid over het land zullen staan, zijn volgens de officiële website van Tesla nog niet beschikbaar.

Tesla 

Waarom het belangrijk is: De volledig elektrische voertuigen van Tesla worden wereldwijd steeds populairder, vooral nu de brandstofprijzen en de bezorgdheid over het milieu toenemen.

Tesla heeft geen officiële winkel in Turkije. De enige Tesla-winkels in het Midden-Oosten zijn in Israël en Jordanië. Uitbreiding naar Turkije zou daarom een belangrijke ontwikkeling zijn.

Turkije is een autofabriek. Ford, Toyota, Mercedes en diverse andere autobedrijven maken er auto’s. Volgens Trading Economics worden in Turkije meer dan een miljoen voertuigen per jaar gemaakt.

TOGG

Vooral de Turkse regering is geïnteresseerd in elektrische auto’s. In 2017 onthulde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan plannen om in eigen land elektrische auto’s te bouwen. Een fabriek van de Turkse Automobile Joint Venture Group (TOGG) begon afgelopen oktober eindelijk met de productie.

Tesla-eigenaar Elon Musk heeft belangrijke banden met Turkije. Musk en Erdogan ontmoetten elkaar in 2017 om elektrische auto’s te bespreken.

In december 2021 hadden ze nog een ontmoeting om de ruimtevaart te bespreken. Dagen later lanceerde Musk’s SpaceX een Turkse satelliet de ruimte in.

Bron: Turkse media