De Turkse golf van luchtaanvallen op het door terroristische YPG gecontroleerde noordoosten van Syrië heeft naar verluidt olievoorraden van internationale oliemaatschappijen getroffen.

Olie-installaties van internationale oliemaatschappijen zouden zijn beschadigd bij de Turkse golf van luchtaanvallen op het door YPG/PKK gecontroleerde noordoosten van Syrië.

De bronnen gaven geen verdere details en weigerden de faciliteiten te identificeren die zouden zijn getroffen.

De Turkse luchtaanvallen begonnen op 20 november en troffen doelen in een groot gebied, waaronder civiele infrastructuur.

De Syrische minister van Olie en Minerale Hulpbronnen Bassam Tohme zei dat Turkse luchtaanvallen tegen de door de VS gesteunde YPG/PKK, de leidende kracht in de SDF, “grote schade” aan olie-installaties hadden veroorzaakt.

“De brute Turkse agressie tegen het noorden van Syrië heeft grote schade veroorzaakt aan de olie-installaties,” zei Tohme tijdens een interview met de Syrische staatstelevisie.

Hij merkte op dat het bombardement gericht was op een gasfabriek, waardoor de productie werd stilgelegd.

Olie is cruciaal

Fabrice Balance is universitair hoofddocent aan Lyon II in Frankrijk en een expert op het gebied van Syrië. Hij vertelde Al-Monitor: “Het is volkomen logisch dat Ankara de oliefaciliteiten treft, want olie is cruciaal voor de productie van elektriciteit met behulp van generatoren en voor transport in het noordoosten van Syrië.”

Buitenlandse bedrijven die vóór het conflict actief waren in de Syrische energiesector waren onder meer Royal Dutch Shell, het Franse Total, China National Petroleum Corporation, India’s Oil and Natural Gas Corp, Canada’s Suncor Energy, het Britse Petrofac en Gulfsands Petroleum, samen met de Russische oliemaatschappij Tatneft en ingenieursbureau Stroytransgaz.

Olie is de belangrijkste bron van inkomsten voor het autonome bestuur, dat momenteel de productie controleert onder een dikke sluier van ondoorzichtigheid.

Westerse sancties tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad hebben ertoe geleid dat westerse bedrijven hun activiteiten niet konden hervatten, zelfs niet in het door YPG bestuurde noordoosten van Syrië, waar het grootste deel van de Syrische olie te vinden is en dat onder Amerikaanse bescherming staat.

Afschrikking

De Amerikaanse afschrikking leek in duigen te vallen toen een Turkse drone op 22 november de perimeter van een gezamenlijke basis in Hasakah trof, wat de Verenigde Staten ertoe aanzette al hun burgerpersoneel uit het noordoosten van Syrië te evacueren.

Washington heeft de afgelopen dagen hardere taal gebruikt om Turkije te waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van een grondinvasie, waarbij minister van Defensie Lloyd Austin in een telefoongesprek op woensdag zijn Turkse ambtgenoot Hulusi Akar “krachtig tegensprak”.

Ook de belangrijkste bondgenoten van het Syrische regime, Rusland en Iran, hebben Ankara gezegd zich terug te trekken.

Maar het blijft onduidelijk of Ankara gehoor zal geven aan die oproepen, nu er berichten zijn dat het zijn bondgenoten in Syrië opdracht heeft gegeven zich schrap te zetten voor een nieuw conflict.

Bron: Turkse media