De Turkse staatsomroep TRT heeft de commentator van de WK-wedstrijd tussen Marokko en Canada tijdens de rust verwijderd nadat hij had gezegd “Hakan Şükür scoorde het snelste doelpunt van alle WK-toernooien”.

Şükür, een fervent aanhanger van de in de VS gevestigde prediker Fethullah Gülen, ontvluchtte Turkije in 2015 en verhuisde naar de VS.

De door de staat gerunde Turkse Radio en Televisie (TRT) heeft op 1 december zijn commentator, Alper Bakırcıgil, van de WK-wedstrijd tussen Marokko en Canada tijdens de rust verwijderd. Dit gebeurde nadat Bakırcıgil had gezegd dat “Hakan Şükür het snelste doelpunt van alle WK-toernooien heeft gemaakt”.

Şükür is een beroemde ex-voetballer die bekend staat als een van de trouwe aanhangers van de in de VS gevestigde islamitische prediker Fethullah Gülen. Hij vluchtte naar de VS vóór de mislukte couppoging van 15 juli 2016, waarvan algemeen wordt aangenomen dat hij door Gülen werd beraamd.

Cüneyt Kıran gaf na de wissel commentaar op de tweede helft van de wedstrijd. De stem van Bakırcıgil werd ook verwijderd uit de hoogtepunten van de wedstrijd.

De verwijdering ging viral op sociale media.

De 51-jarige oud-spits maakte tussen 1992 en 2007 51 doelpunten in 112 optredens voor Turkije. Hij maakte deel uit van de Turkse ploeg die derde werd op het WK 2002.

Hij bracht het grootste deel van zijn carrière door bij de Turkse club Galatasaray.

Na zijn pensioen werd Şükür gekozen als afgevaardigde van de AKP tussen 2011-2013. Hij trad af vlak voor een groot corruptieonderzoek naar belangrijke AKP-figuren, dat volgens de regering was georganiseerd door Gülenisten in de rechterlijke macht als een complot om de regering omver te werpen.

Şükür, tegen wie een arrestatiebevel was uitgevaardigd en wiens activa in beslag werden genomen als onderdeel van een lopende zaak in Turkije, ontvluchtte Turkije in 2015 en verhuisde naar de Verenigde Staten.

Bron: Turkse media