Turkije heeft donderdag de eerste plaatselijke aardgas uit de Zwarte Zee naar zijn nationale systeem gepompt.

Tijdens een ceremonie in de Zwarte Zeestad Zonguldak zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat het gasverbruik in woonwijken een maand lang gratis zou zijn om deze gelegenheid te vieren, waardoor elk huishouden 625 lira (30 euro) zou besparen.

Vervolgens zei hij dat het gasverbruik in woonkeukens en badkamers ook een jaar lang gratis zou zijn, waarbij ongeveer 25 kubieke meter per maand zou worden uitgedeeld.

Volgens de berekeningen zouden de mensen elke maand 125 lira (6 euro) besparen tijdens een bijtende kosten van levensonderhoud, wat neerkomt op een totaal van 1.500 lira (71 euro) per jaar.

Gas uit de Zwarte Zee

Ankara is van plan het eerste gas uit de Zwarte Zee naar woonwijken te pompen vóór de presidents- en parlementsverkiezingen van 14 mei, wat de populariteit van Erdogan mogelijk een boost zal geven.

In december verhoogde Turkije de schatting van zijn aardgasreserves in de Zwarte Zee met bijna een derde, waardoor de totale voorraden nu 710 miljard kubieke meter bedragen. Het heeft een marktwaarde van ongeveer 1 biljoen dollar.

Als onderdeel van een nationaal energieplan wil Turkije meer zelfvoorzienend worden op energiegebied, door zijn eigen energiebronnen te gebruiken om de dure gasimporten te beperken.

Hoop op gas uit de Zwarte Zee

Sinds de eerste aardgasvondst in 2020, 170 km van Zonguldak aan de Zwarte Zeekust, hebben meer dan 8.000 werknemers op het land en 2.000 op zee meer dan twee jaar in drie ploegen gewerkt om gas te winnen.

Turkije heeft momenteel weinig eigen olie en gas en is sterk afhankelijk van invoer uit Rusland, Azerbeidzjan en Iran. Het land importeert ook vloeibaar aardgas (LNG) uit Qatar, de Verenigde Staten, Nigeria en Algerije.

Anders dan in het oostelijke Middellandse Zeegebied, een andere energierijke regio waar Ankara verwikkeld is in een reeks maritieme grensgeschillen met Cyprus en Griekenland, heeft Turkije zijn maritieme zone met zijn buren aan de Zwarte Zee al afgebakend, een cruciale stap op weg naar de winning en tegeldemaking van energiebronnen.

Nieuwe pijpleiding

In december zei Erdogan dat Turkije een nieuwe pijpleiding zou kunnen aanleggen om gas uit Turkmenistan en Azerbeidzjan naar Europa te vervoeren, waarbij hij opmerkte dat de bestaande pijpleidingen die via Turkije naar de Balkan lopen, hun grenzen al hadden bereikt.

Ook de Russische president Vladimir Poetin heeft gesuggereerd dat Turkije een “gashub” kan worden.

Momenteel zijn er twee TurkStream-pijpleidingen die Russisch gas naar Turkije brengen en vooral de binnenlandse markt bedienen.

Bron: Sabah