Foto: rechts (Elin) en links (Dila)

Te midden van de aanhoudende dodelijke gevechten in Soedan staan nu meer dan 2.500 Turkse burgers, voor het merendeel overlevenden van de bevingen van 6 februari die naar Soedan zijn verhuisd, in de vuurlinie en roepen op sociale media om hulp.

De gevechten tussen het Soedanese leger en de paramilitaire Rapid Support Force (RSF) woedden op 19 april voor een vijfde dag in Soedan nadat een internationaal bemiddeld bestand snel uit elkaar viel.

De V.N. verklaarde dat het dodental sinds het uitbreken van het geweld in het weekeinde tot minstens 270 is gestegen.

De straten van de Soedanese hoofdstad Khartoem zijn het toneel geworden van gewelddadige en bloedige botsingen, terwijl de Turkse ambassade in de stad op scherp staat als een van de centra waar het conflict heeft plaatsgevonden.

Enerzijds tracht de ambassade de veiligheid van de in Soedan verblijvende Turkse burgers te waarborgen, anderzijds levert zij diplomatieke inspanningen om een staakt-het-vuren tussen de strijdende partijen te bereiken.

Sommige bronnen, die door het dagblad Hürriyet werden bereikt, verstrekten informatie over de recente situatie bij de gevechten in het Noord-Afrikaanse land en merkten op dat momenteel 2.600 geregistreerde Turken in Soedan verblijven.

De meeste van deze Turkse burgers zijn vanuit de zuidelijke provincie Hatay in Sudan aangekomen na de verwoestende twee bevingen in het zuiden van Turkije begin februari, aldus een van de bronnen.

Intussen riepen enkele Turkse burgers die in het kruisvuur terecht waren gekomen via sociale media om hulp, waaruit de ernst van de situatie bleek.

“We zijn gevlucht voor de aardbeving in Hatay en zijn naar Soedan gekomen. Mijn vader is hier. De burgeroorlog is uitgebroken, we zijn er echt slecht aan toe. Raketten raken huizen, kogels schieten op mensen. Ze dwingen mensen uit hun huizen, we hebben hulp nodig. We willen een evacuatievlucht voor de Turken, help alstublieft…” zei Dila, een Turks staatsburger die alleen met die naam wordt aangeduid.

“We zitten vast in Soedan, we hebben dringend hulp nodig. Er komen oorlogsvliegtuigen voorbij, raketten worden willekeurig op huizen afgevuurd,” zei een andere Turkse burger.

Een andere Turk in de stad verklaarde dat de gevechten met de dag erger worden en dat hij naar het noorden van de stad moest vluchten, zonder zelfs maar zijn bezittingen mee te nemen, omdat zijn hotel vlakbij de luchthaven lag waar de hevigste gevechten plaatsvonden.

Zowel het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken als de Turkse ambassade in Khartoem riepen de burgers in Soedan op om binnen te blijven.

Het ministerie merkte in een schriftelijke verklaring op dat het de situatie van de Turkse burgers op de voet volgt.

“De huidige veiligheidsomstandigheden in het land zijn niet geschikt om te reizen en het is van groot belang dat onze burgers voorlopig binnen blijven”, aldus het ministerie.

“In geval van passende veiligheids- en logistieke omstandigheden zullen onze burgers die Soedan willen verlaten de nodige begeleiding krijgen. Onze ambassade en het consulaire callcenter staan in nauw contact met onze burgers.”.

Een Turkse kleuter is dinsdag vroeg gedood bij de aanhoudende botsingen in de Soedanese hoofdstad Khartoem.

Door de beschietingen verloor Daduk zijn 2-jarige dochter Elin, terwijl hij en zijn vrouw gewond raakten en momenteel in het ziekenhuis worden behandeld.

Het gebouw in Khartoem van het Turkse taal- en cultuurcentrum, het Yunus Emre Instituut, werd ook beschadigd bij de gevechten.

In de hoofdstad Khartoem en omgeving zijn zaterdag gevechten uitgebroken tussen het Soedanese leger en de paramilitaire snelle ondersteuningstroepen.

Bron: Hürriyet