Oekraïne heeft gebruik gemaakt van Turkse drones om de Russische invasietroepen aan te vallen, zeiden Oekraïense regeringsfunctionarissen zaterdag, terwijl de gevechten voor de derde dag aanhielden.

De Oekraïense ambassade in Turkije zei zaterdag dat de Oekraïense strijdkrachten een Russisch militair konvooi in de zuidelijke stad Kherson hadden getroffen met Turkse Bayraktar TB2 drones.

Bij het bericht was een video gevoegd waarop de nasleep van de aanval te zien zou zijn.

Het Oekraïense ministerie van Defensie zei ook dat TB2’s Russische troepen hadden geraakt in de buurt van de luchthaven Hostomol, in de buurt van Kiev.

Rusland heeft nog niet gereageerd op de verklaringen van Oekraïne.

Eerder deze maand ondertekenden Oekraïne en Turkije een reeks overeenkomsten, waaronder een overeenkomst die de productiecapaciteit van de Turkse drone-maker Baykar in Oekraïne zou uitbreiden.

De drones van Baykar werden vorig jaar ingezet in de oorlog van Kiev tegen de door Rusland gesteunde separatisten in de oostelijke Donbas-regio.

“[De] defensie-industrie en de luchtvaart zijn de belangrijkste drijvende krachten achter ons strategisch partnerschap,” vertelde de Oekraïense president Volodymyr Zelensky destijds aan verslaggevers.

“Baykar zal zijn productie van onbemande luchtvaartuigen in Oekraïne uitbreiden, en Oekraïne zal zijn defensiecapaciteiten versterken met deze nieuwe technologieën en banen.”

Na de ondertekening van de overeenkomst herhaalde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die een nauwe maar soms gespannen relatie heeft met de Russische president Vladimir Poetin, de steun van Ankara voor de territoriale integriteit van Oekraïne.

Bron: Sabah