De Russische president Vladimir Poetin zit een bijeenkomst van grote bedrijven voor in het Kremlin in Moskou

Finland, Denemarken, België en Zweden hebben zondag verklaard dat zij hun luchtruim zullen sluiten voor Russisch luchtverkeer, waarmee zij zich aansluiten bij andere EU-landen in het opvoeren van de sancties tegen Moskou vanwege zijn invasie in Oekraïne.

Een voor de hele Europese Unie geldend verbod op Russische vluchten zou deel kunnen uitmaken van een nieuw pakket sancties tegen Moskou dat later op zondag door de ministers van Buitenlandse Zaken van het blok zal worden besproken, aldus een EU-functionaris.

Een grote meerderheid van de EU-lidstaten heeft zijn luchtruim reeds gesloten voor deze vluchten, en een meer formeel besluit zou binnenkort kunnen worden genomen, voegde de ambtenaar eraan toe.

Finland, dat een grens van 1300 kilometer (800 mijl) met Rusland deelt, “bereidt zich voor om zijn luchtruim te sluiten voor Russisch luchtverkeer”, schreef minister van Vervoer Timo Harakka in een tweet van één nacht.

Hij gaf niet aan wanneer de maatregel van kracht zou worden.

De Deense minister van Buitenlandse Zaken Jeppe Kofod zei op Twitter dat ook zijn land “zijn luchtruim zal sluiten voor Russische vliegtuigen”.

“Op de vergadering van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken van vandaag zullen we aandringen op een verbod voor de hele EU”, zei Kofod.

Premier Alexander De Croo zei dat ook België zijn luchtruim sluit voor Russische vluchten.

“België heeft besloten zijn luchtruim te sluiten voor alle Russische luchtvaartmaatschappijen”, twitterde De Croo.

“Ons Europees luchtruim is een open luchtruim. Ze zijn open voor degenen die mensen verbinden, niet voor degenen die brutaal agressie willen plegen.”

Zweden bereidt zich voor om hetzelfde te doen, zei een minister.

De Zweedse minister van EU Hans Dahlgren zei tegen de publieke radio SR dat het Noordse land ook in de hele Europese Unie zal aandringen op sluiting.

Verscheidene andere Europese landen, waaronder Litouwen, Letland, de Tsjechische Republiek, Estland en Polen, hebben ook gezegd dat ze hun luchtruim sluiten voor Russische vliegtuigen, terwijl Duitsland zei dat het voorbereidingen trof om dat ook te doen, waardoor westwaartse Russische vliegtuigen gedwongen worden om enorme omleidingen te maken.

Moskou heeft van zijn kant ook vliegtuigen uit die landen verboden om over zijn grondgebied te vliegen.

Een aantal Russische banken wordt afgesloten van het internationale betalingssysteem Swift.

De landen van de Europese Unie, de VS en Canada zijn het daarover eens geworden, zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Ze willen Rusland treffen in zijn ‘oorlogskas’.

Nederland

Het Nederlandse kabinet trekt 20 miljoen euro uit voor noodhulp aan Oekraïne.

Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maakt 20 miljoen euro vrij voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Het geld is bestemd voor voedsel, water en medische zorg voor mensen die op de vlucht slaan.

“Nederland gaat naast de Oekraïners staan in deze donkere tijden”, laat Schreinemacher weten. “We helpen waar we kunnen.”

Steeds meer landen sluiten het eigen luchtruim voor Russische vliegtuigen. Onder de landen zijn Nederland, België en Duitsland.

Nederland is voorstander van nog strengere sancties tegen Rusland. Het zal daarvoor ook pleiten tijdens een vergadering met EU-buitenlandministers, zei minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken).

Verder heeft Nederland zaterdag al dekens, slaapzakken en tenten naar Moldavië gestuurd, een buurland van Oekraïne. Ook daar gaan vluchtelingen naartoe. Met de spullen kunnen ongeveer zevenduizend mensen geholpen worden, aldus het ministerie.

Zaterdag werd bekend dat Nederland vijftig raketwerpers met vierhonderd bijbehorende raketten van Duitse makelij naar Oekraïne stuurt.

Het gaat om Panzerfaust 3-raketten: antitankwapens die vanaf de schouder worden afgevuurd. Ook gaan er tweehonderd Stinger-luchtdoelraketten naar Oekraïne. Eerder had het Nederlandse kabinet al ingestemd met het leveren van scherpschuttersgeweren, scherfvesten, helmen en radars.

Andere afgesproken maatregelen

Een selectie Russische banken worden uitgesloten van het internationaal betalingssysteem Swift, zodat ze moeilijker wereldwijd zullen kunnen opereren.

Er komt ook een bevriezing van de tegoeden van de Russische centrale bank, zodat ze die niet meer kan omzetten in cash geld om de oorlog te financieren.

Het systeem van de ‘gouden paspoorten’, waarbij rijke Russen in ruil voor investeringen of financiële bijdragen een paspoort kunnen kopen, wordt beperkt voor oligarchen die banden hebben met de Russische regering.

Er komt een nieuwe uitbreiding van de sanctielijst van Russische functionarissen en oligarchen, inclusief hun families, die banden hebben met het Kremlin.

Ook hun tegoeden die ze aanhouden op het grondgebied van de EU, de VS, het VK en Canada worden bevroren.

Bron: Sabah