Foto: Volodymyr Zelensky

Rusland heeft een delegatie naar Wit-Rusland gestuurd en gezegd dat het bereid is om daar vredesonderhandelingen met Oekraïne te beginnen.

De Oekraïense president Zelensky wees het aanbod echter af en zei dat hij alleen openstaat voor gesprekken op locaties die geen agressie jegens zijn land vertonen.

Nadat Rusland een delegatie naar Wit-Rusland had gestuurd en had gezegd dat het bereid was om vredesonderhandelingen met Oekraïne te beginnen in de stad Gomel, wees de Oekraïense president Zelensky het aanbod van Moskou af.

Hij zei dat Rusland sommige van zijn aanvallen op Oekraïne vanuit Wit-Rusland heeft uitgevoerd en dat hij alleen openstaat voor gesprekken op locaties die geen agressie jegens zijn land vertonen.

Locaties die voor de Oekraïense president Zelenski aanvaardbaar zijn, zijn onder meer Warschau, Istanbul en Bakoe.

“Ik ben bereid tot onderhandelingen in elk land van waaruit geen raketten vliegen”, zei de Oekraïense president Zelenski.

Eerder had de woordvoerder van de Russische president Poetin, Dmitry Peskov, gezegd: “Rusland is al klaar voor besprekingen in Gomel. Nu wacht Moskou op de Oekraïners.”

“Wreed”

Daarnaast verklaarde de Oekraïense president Zelenski zondag dat de Russische aanvallen “wreed” waren geweest. Hij zei dat civiele infrastructuur door Russische troepen was gebombardeerd.

“Afgelopen nacht was wreed. Ze vielen civiele gebieden aan waar geen militaire infrastructuur is. De bezettingstroepen vallen alles aan, ook ambulances”, zei hij.

Rusland verklaarde Oekraïne de oorlog op donderdag 24 februari.

Sindsdien hebben de Russische troepen aanvallen uitgevoerd op militaire bases en andere plaatsen in Oekraïne. Russische troepen proberen ook hun weg te vinden naar de hoofdstad Kiev.

Bron: Internationale media