Foto: Een pakkende foto van een jong meisje dat om het leven kwam tijdens bombardementen uitgevoerd door het regime. Het meisje wordt gedragen door een reddingswerker en deels door de vader. (Foto via: Charles Lister)

Minstens vijf burgers zijn zaterdag gedood tijdens artilleriebeschietingen uitgevoerd door de troepen van het Assad-regime en de door Iran gesteunde milities in Noordwest-Syrië. Dat meldt de civiele bescherming van de ‘Witte Helmen’.

De aanvallen richtten zich op de stad  in Idlib en de noordelijke gebieden van Hama. Dat zei Mustafa Haj Yousuf, functionaris van de Witte Helmen in Idlib.

Hij zei dat vier andere burgers ook gewond raakten in de beschieting.

De aanvallen van het regime in de de-escalatiezone in Idlib worden geschat minstens 80 burgers gedood te hebben en meer dan 200 mensen verwond te hebben sinds het begin van dit jaar.

De aanvallen in het zuidoosten van Idlib hebben geleid tot een nieuwe migratiebeweging vanuit Khan Sheikhun en Maaret al-Numan.

Sinds februari zijn bijna 6.900 gezinnen gemigreerd naar veilige gebieden en kampen in de buurt van de grens met Turkije.

Idlib, gelegen in het noordwesten van Syrië nabij de Turkse grens, werd in mei aangewezen als “de-escalatiezone”, waar agressie uitdrukkelijk verboden is.

Syrië is net begonnen met haar herstel sinds het verwoestende conflict dat in 2011 begon toen het Assad-regime demonstranten met onverwachte wreedheden aanviel.

Sabah

T.A