Zwarte gemeenschap voelt zich thuis in Turkije

In de Mediterrane provincie Aydın is al ongeveer 200 jaar een zwarte gemeenschap aanwezig, maar weinig mensen zijn daarvan op de hoogte.

De gemeenschap stamt vooral af van Soedanezen die naar werk zochten op de plantages in het gebied. De leden noemen zich Afro-Turken.

Ook zij zijn zwaar onder de indruk door de moord op George Floyd, een ongewapende zwarte man uit de Verenigde Staten die het slachtoffer werd van zinloos politiegeweld.

Zijn dood veroorzaakte een golf van protesten in Europa en de VS. In veel landen laaide de discussie over het racistische verleden weer op.

De Afro-Turken voelen zich daarentegen juist thuis. Hasan Biberci, een 61-jarige man uit het dorp Burunköy, beschouwt zich niet als Afrikaans, maar meer als Egeïsch. Bovendien trouwden zijn zonen met autochtonen uit Aydın.

Hij beweert ook dat hij in zijn omgeving nog nooit met racisme te maken heeft gekregen. “We komen heel goed overeen met onze buren. Ze zien ons zo graag, en wij zien hen graag”, vertelt hij.

Ook Biberci kijkt naar het nieuws. “Ik vind het tragisch wat er met George Floyd gebeurd is. Ik ben blij dat zoiets hier niet gebeurt.”

Zijn vrouw Ulviye, 52 jaar, vertelt dat het gezin zelfs deelneemt aan nationale festivals. “We houden van het Turkse volkslied, van de Turkse vlag en van Atatürk, de stichter van deze republiek”, zegt ze.

“Ras zou geen beperking moeten zijn. Bij ons is dat toch niet zo; Onze beide kinderen zijn getrouwd met blanke vrouwen, en daar gaat het om, om liefde. We zijn allemaal door God geschapen.”

Ook Kani Pelvan, die al 9 jaar een lokale moskee leidt, heeft nog niet met racisme te maken gehad.

K.L.

(Bron: Hürriyet)