Foto: Zonnekloppers op het strand van Ilıca, in de badplaats Çeşme, 19 juli 2020.

Om aan te tonen dat de Turkse maatregelen effectief zijn, nodigde het Turkse ministerie van Cultuur en Toerisme een groep Duitse experts op het gebied van toerisme uit.

Na afloop besloten die experts dat Turkije een goede bestemming is voor Europeanen die met zo weinig mogelijk risico op COVID-19 willen reizen.

Er namen 35 experten uit 7 Duitse steden deel. Tussen 16 en 19 juli konden zij kennis maken met het nieuwe Turkse certificaat voor veilig toerisme.

De groep bezocht toeristische plaatsen in de Egeïsche provincies Izmir en Aydın. Na deze rondleiding stelden de experts dat de EU haar reisbeperkingen voor Turkije best zou opheffen.

Matthias Gürtler

Matthias Gürtler, hoofdredacteur van het tijdschrift “Touristik Aktuel”, vindt de Turkse maatregelen zeer verstandig.

“We hebben de situatie in hotels en op toeristische plekke kunnen bestuderen, en naar mijn mening heeft Turkije deze crisis goed aangepakt, en heeft de EU onrechtvaardig beslist.

De reisbeperking is belachelijk. In Italië of Spanje is het risico op besmetting groter dan in Turkije. Ik denk niet dat medische redenen, maar wel politieke factoren aan de basis liggen van die reisbeperking. In mijn tijdschrift zal ik Turkije in ieder geval promoten als een veilige bestemming.”

Bastian Wipfler

Ook Bastian Wipfler, directeur van het reisbureau Holzapfel, is tevreden met de Turkse maatregelen.

“We hebben hier mooie plekken gezien, waar voldoende strikte maatregelen genomen zijn. Over het algemeen lijkt het risico op besmetting met COVID-19 hier ernstig genomen te worden.

Overal werd onze temperatuur gemeten, wat op veel plekken in de EU niet gebeurt.” Hij merkt op dat veel Duitsers vragen om reizen naar Turkije. Daarom zou hij graag zien dat de EU de reisbeperking opheft.

“De klanten vragen zich af wanneer ze weer naar Turkije kunnen vliegen. Van zodra dat weer mogelijk is, zullen we zeggen dat ze hier een mooie en veilige vakantie kunnen beleven.”

Nadir Alpaslan

Viceminister van toerisme Nadir Alpaslan vindt dat rondleidingen voor buitenlandse toerisme-experts, de buitenlanders kunnen overtuigen om naar Turkije te komen. Volgens hem komen er later ook rondleidingen voor experts uit onder meer het VK, Nederland en Rusland.

Sinds vorige maand mogen Duitsers reizen naar landen in de EU en in de Schengenzone, dus ook naar Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein.

Voor andere landen is er nog tot eind augustus een reisbeperking. Vorige week stelde de EU een lijst op met 15 landen waarnaar niet-essentiële reizen gemaakt mogen worden.

De VS en Turkije staan niet op die lijst. Ankara is teleurgesteld door de Europese houding, en haalde de succesvolle Turkse coronamaatregelen aan als reden waarom de EU Turkije toch op die lijst zou moeten zetten. Minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu denkt dat het Europese standpunt niet door de wetenschap is ingegeven.

In Turkije worden toeristen weer verwelkomd in overeenstemming met het nieuwe certificaat van de ministeries van Toerisme, Cultuur, Transport en Buitenlandse Zaken.

Met dit certificaat, dat goedgekeurd is door enkele internationale organisaties, kunnen openbare vervoersbedrijven, horecagelegenheden, luchthavens en luchtvaartmaatschappijen aan tonen dat buitenlanders er veilig kunnen komen.

Om dit certificaat te krijgen moet een groot aantal maatregelen genomen worden op het gebied van hygiëne en gezondheid.

K.L.

(Bron: Daily Sabah)