Kemal Kılıçdaroğlu

De 37ste algemene conventie van de CHP zal doorgaan op 25 en 26 juli. Tijdens deze conventie wil de partij haar strategie uitzetten om na tientallen jaren de oppositiebanken te verlaten en weer te gaan regeren.

De conventie zal wel plaatsvinden met respect voor coronamaatregelen, zoals de sociale afstand. Normaal zou die op 28 en 29 maart gehouden zijn, maar daar stak de coronacrisis een stokje voor.

Ondertussen daalt het aantal gemelde gevallen van COVID-19 in Turkije, en worden coronamaatregelen versoepeld. Daarom besloot voorzitter Kemal Kılıçdaroğlu samen met de partijtop om de partijleden het komende weekend samen te brengen.

Er is maar een beperkt aantal deelnemers toegelaten en de conventie wordt in open lucht gehouden op een locatie in Ankara.

Leden van andere politieke partijen en van middenveldorganisaties zijn niet toegelaten. Er kunnen 1.357 partijleden stemmen op 60 leden van het partijbestuur.

Aytuğ Atıcı

Kılıçdaroğlu, die al sinds 2010 voorzitter is van de oppositiepartij, probeert opnieuw verkozen te geraken als voorzitter.

Hij heeft wel 2 tegenkandidaten: voormalig parlementslid Aytuğ Atıcı en erebestuurslid Tolga Yarman, maar er wordt verwacht dat zij weinig kans hebben.

Voor het bestuur zou het wel spannend kunnen worden, want een groep partijleden wil het aantal bestuursleden verhogen.

Die groep probeert daarvoor een meerderheid te krijgen, en beschuldigt Kılıçdaroğlu er al een tijdje van dat zijn oppositie tegen de overheid zwak is.

De leden van de groep vinden ook dat Kılıçdaroğlu de belangrijke republikeinse waarden van de CHP ondermijnt.

Het congres moet het begin worden van een nieuwe mars richting regering. De CHP was voor het laatst alleen aan de macht eind jaren 1970.

Na de staatsgreep in 1980 werd de partij verboden, maar de heroprichting was in 1992.

K.L.

(Bron: Hürriyet)