Uit nieuw verkregen beelden van bewakingscamera’s blijkt dat een Turkse man die in 2021 in hechtenis was genomen, mogelijk is overleden als gevolg van geweld door de Franse politie.

Een Turkse man die vorig jaar in Frankrijk werd aangehouden, zou zijn overleden nadat de politie hem bruut had mishandeld op een politiebureau, blijkt uit camerabeelden van het incident.

Merter Keskin, die in januari vorig jaar op een politiebureau in het noordoosten van Frankrijk overleed aan een vermeende hartritmestoornis, lijkt het slachtoffer te zijn geworden van brutaal politiegeweld.

De 35-jarige overleed ergens tussen 12 en 13 januari terwijl hij in hechtenis was op het politiebureau in de gemeente Selestat.

Op beelden van een bewakingscamera in zijn cel was te zien hoe hij geboeid en getackeld werd door de politie.

In de Verenigde Staten gebruikte de politie dezelfde techniek op George Floyd, wiens dood wereldwijde protesten ontketende.

In het geval van Keskin is te zien hoe een agent hem met zijn knie verbrijzelt en later wordt vergezeld door twee andere agenten die hem proberen te immobiliseren.

De politie bleef hem plat op zijn buik overmeesteren terwijl hij geboeid was gedurende meer dan drie minuten.

Hij werd dood verklaard nadat hulpdiensten ingrepen om 5 uur plaatselijke tijd (3 uur GMT).

Volgens de medische dossiers die AA heeft ingezien, constateerde de lijkschouwer “een matig verstikkingssyndroom”, en de autopsie bracht cyanose aan het licht in zijn armen, hoofd en nek, wat suggereert dat het zuurstofgehalte in zijn bloed laag kan zijn geweest, wat resulteerde in een abnormaal blauwachtige kleur van de huid. De overlijdensakte concludeert dat hij een “hart- en ademhalingsstilstand” had.

Volgens een bericht van de Franse krant Liberation vertelde een van de politieagenten die op de video aanwezig was, aan de onderzoekers dat hij weliswaar zijn knie dichter bij het hoofd van Keskin plaatste, maar dat hij er niet op drukte en dat hij dat alleen deed om te voorkomen dat de man zou ontsnappen.

Bron: Sabah