Op een zonovergoten helling in het zuidoosten van Turkije geeft het oudst bekende religieuze heiligdom ter wereld langzaam zijn geheimen prijs.

“Als we een nieuwe sleuf openen, weten we nooit wat we kunnen verwachten,” zegt Lee Clare van het Duitse Archeologie Instituut, die er sinds 2013 opgravingen doet.

“Het is altijd een grote verrassing.” Gobekli Tepe, wat “Navelheuvel” betekent in het Turks, is misschien wel de belangrijkste archeologische vindplaats op aarde.

Duizenden van onze prehistorische voorouders verzamelden zich rond de zeer versierde T-vormige megalietzuilen om te aanbidden, meer dan 7.000 jaar voor Stonehenge of de vroegste Egyptische piramides.

“Het belang ervan is moeilijk te overschatten,” vertelde Sean Lawrence, assistent-professor geschiedenis aan de Universiteit van West Virginia, aan AFP.

Academici geloven dat de geschiedenis van de menselijke nederzettingen begon in deze heuvels dicht bij de Syrische grens zo’n 12.000 jaar geleden, toen groepen van jager-verzamelaars uit het stenen tijdperk samenkwamen om deze sites te bouwen.

Gobekli Tepe – dat volgens sommige deskundigen nooit echt bewoond is geweest – zou deel kunnen uitmaken van een uitgestrekt heilig landschap dat andere nabijgelegen heuveltop-sites omvat die volgens archeologen nog ouder zouden kunnen zijn.

Eindeloos mysterie

Niets van dit alles zou iemand hebben kunnen vermoeden voordat de Duitse archeoloog en prehistoricus Klaus Schmidt in 1995 de eerste ontdekkingen aan de oppervlakte bracht.

Duitse en Turkse archeologen hebben er sindsdien in de zon gewerkt en steeds langer wordende rijen toeristen sluiten zich nu bij hen aan om de vele mysteries te overpeinzen.

Wanneer het allemaal precies begon, is zelfs onduidelijk. “Exacte jaren zijn bijna onmogelijk te verifiëren,” zei Lawrence.

“Het oudste Egyptische monument, de piramide van Djoser in Saqqara, werd rond 2700 v. Chr. gebouwd, meer dan zeven millennia na Gobekli Tepe.

“Dit was het einde van wat vaak wordt gezien als de jager-verzamelaars samenlevingen uit het Stenen Tijdperk en het begin van de gevestigde samenlevingen,” voegde Lawrence eraan toe.

“Er blijven eindeloze mysteries rond de site, inclusief hoe de arbeid werd georganiseerd en hoe de sites werden gebruikt,” zei hij.

Bezoekers nemen foto’s op de archeologische site van Gobekli Tepe bij Sanliurfa, Turkije

Gobekli Tepe is zelfs de inspiratiebron geweest voor de Netflix sci-fi psychologische thrillerserie “The Gift”, die draait om een van de oude inscripties op de pilaren.

Schmidt — die vaak een witte traditionele tulband droeg tijdens de opgraving — puzzelde meer dan twee decennia over de megalieten die waren gekerfd met de afbeeldingen van vossen, zwijnen, eenden, hagedissen en een luipaard, tot zijn vroege dood op 61-jarige leeftijd in 2014.

‘Nulpunt in de tijd’

Aanvankelijk werd aangenomen dat de site puur ritueel van aard was. Maar volgens Clare is er nu “goed bewijs” voor het begin van gevestigd leven met enkele gebouwen die lijken op die van dezelfde leeftijd gevonden in Noord-Syrië.

Turkije – dat in het verleden niet bekend stond om het benutten van zijn enorme archeologische erfgoed – heeft de ontdekkingen van harte omarmd.

De in Gobekli Tepe opgegraven voorwerpen worden tentoongesteld in het indrukwekkende archeologische museum in de dichtstbijzijnde stad, Sanliurfa, die zelf zo oud is dat Abraham er geboren zou zijn.

Het nieuwe museum dat in 2015 werd gebouwd, heeft volgens directeur Celal Uludag “de meest uitgebreide collectie van het neolithicum ter wereld”. “Alle draagbare artefacten uit Gobekli Tepe worden hier tentoongesteld.”

“Dit is een reis naar de beschaving, (naar het) nulpunt in de tijd,” zei Aydin Aslan, hoofd van Sanliurfa Cultuur en Toerisme Directoraat.

“Gobekli Tepe werpt licht op de prehistorie, daarom is het een gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid,” zei hij trots.

‘Ga dieper’

Vorig jaar heeft het Turkse Ministerie van Cultuur in het kader van het project “Stenen Heuvels” meer geld uitgetrokken voor verdere opgravingen in de regio, waaronder geld voor de Karahan Tepe-heuvel – ongeveer 35 kilometer van Gobekli Tepe – waarvan sommigen vermoeden dat hij nog ouder is.

“We gaan nu dieper, want Gobekli Tepe is niet de enige”, zei minister van Cultuur Nuri Ersoy vorig jaar.

De extra financiering “geeft ons een fantastische kans om onze resultaten van Gobekli Tepe te vergelijken met nieuwe sites in de Sanliurfa regio van dezelfde leeftijd,” zei Clare.

Gobekli Tepe heeft ook nieuw leven geblazen in een arme en lange tijd verwaarloosde regio, die verder is getroffen door de burgeroorlog net over de grens. Syrische vluchtelingen maken nu een kwart uit van de bevolking van Sanliurfa.

Meer dan een miljoen toeristen bezochten Sanliurfa in 2019 en de stad verwacht dit jaar het niveau van voor de pandemie te bereiken.

“Vandaag is Gobekli Tepe begonnen met het direct raken van de economie van de stad,” zei Aslan, die hoopt dat haar glorieuze verleden een belangrijk onderdeel kan zijn van de toekomst van de stad.

Bron: Turkse media