Mysterieuze monoliet duikt weer op in zuidoost Turkije.

Een mysterieuze metalen monoliet van drie meter hoog is weer opgedoken in de zuidoostelijke provincie Diyarbakır, slechts enkele maanden nadat hij voor het eerst was ontdekt in de Turkse provincie Şanlıurfa en later werd onthuld dat hij deel uitmaakte van de onthulling van het nationale ruimtevaartprogramma van het land.

Op de metalen plaat zijn woorden gegraveerd in het Göktürk alfabet, het Oud-Turkse schrift, met de woorden “Kijk naar de hemel als je de maan wilt zien”.

De monoliet, die in de buurt van het kasteel van Zerzevan werd geplaatst ter promotie van een evenement dat in september in Diyarbakır zal worden gehouden, werd door de plaatselijke bevolking met verbazing onthaald.

Het 2021 Internationale Diyarbakır Zerzevan Sky Observation Event zal van 2 tot 4 september worden gehouden in het 3000 jaar oude Zerzevan Kasteel, dat op de voorlopige lijst van het UNESCO Werelderfgoed staat.

Mysterieuze monoliet duikt weer op in zuidoost Turkije.

De monoliet, die wordt beschouwd als een symbolische weerspiegeling van Turkije’s visie op de ruimte, zal tijdens het evenement in de regio blijven.

Het hemelobservatie-evenement, dat al 22 jaar door het TÜBITAK Nationaal Observatorium (TUG) in de zuidelijke provincie Antalya wordt gehouden, zal dit jaar in Diyarbakır worden gehouden.

Het zal worden bijgewoond door professionele en amateur-astronomen en er zullen honderden enthousiastelingen uit Turkije en de hele wereld aan deelnemen.

Tijdens het evenement zullen veel seminars, wedstrijden en workshops in verband met astronomie worden gehouden als onderdeel van het Turkse nationale ruimtevaartprogramma, dat tot doel heeft de belangstelling van jongeren voor de ruimtevaart te vergroten.

Monoliet voor het eerst gevonden in Göbeklitepe

De drie meter hoge metalen plaat werd op 5 februari gevonden in het midden van een leeg veld in Göbeklitepe, de thuisbasis van ’s werelds oudste tempel, in de provincie Şanlıurfa.

Vele nieuwsgierigen bezochten de plaats om de metalen plaat te bekijken en vroegen zich af wat de betekenis ervan was.

De plaat kreeg internationale media-aandacht en verdween op de ochtend van 9 februari als onderdeel van de geplande publiciteit voor Turkije’s nieuwe ruimtevaartprogramma.

Mysterieuze monoliet duikt weer op in zuidoost Turkije.

Op 9 februari onthulde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan dat de mysterieuze monoliet deel uitmaakte van de onthulling van het Nationale Ruimteprogramma van het land.

De monolietengekte begon in november 2020 toen de eerste monoliet, die opvallend veel leek op de monoliet uit de sciencefictionklassieker “2001: A Space Odyssey”, opdook in een woestijn in de Amerikaanse staat Utah. Soortgelijke objecten doken op in onwaarschijnlijke plaatsen, van Roemenië tot Canada.

Theorieën over wie de mysterieuze monolieten heeft gemaakt en geplaatst, wijzen vaak in de richting van buitenaardse wezens, maar vaker wel dan niet blijken de monolieten het werk te zijn van plaatselijke kunstenaars die een eerbetoon brengen aan de sci-fi film.

De oorsprong van andere monolieten blijft onbekend, terwijl geruchten op sociale media beweren dat ze deel zouden kunnen uitmaken van een marketingcampagne voor een show op een streamingdienst.