Megan Davis

Ze heeft een dijk van een stem die uniek is, maar de Turkse zangeres Bülent Ersoy is desondanks een controversieel onderwerp.

Ersoy verwierf in 1981 internationale bekendheid na een geslachtsveranderende operatie in Londen door een Britse plastisch chirurg.

De transgenderstatus van de diva, haar gevoel voor mode, talent en succesvolle relatie met de media hebben Ersoy in Turkije een iconische status gegeven.

Ze is een zeer populaire publieke figuur in het land en is een symbool geworden voor de toegenomen tolerantie voor LGBT-figuren in Turkije door de jaren heen.

De vijfde en laatste aflevering van de docu-serie Icons zoomt in op het wereldberoemde icoon Bülent Ersoy.

In een Nederlandse serie onderzoeken ze vijf iconen. Wat is hun verhaal, wat maakt hen zo bijzonder voor Rotterdamse artiesten en communities in de stad?

Een icoon

Wat voor Rotterdamse artieste Megan Davis als een paal boven water staat, is dat Ersoy “een icoon is”. Davis heeft zelf geen Turkse achtergrond, maar komt uit de VS. In Nederland kwam zij in aanraking met ‘makanmuziek’, een genre uit Turkije.

Rotterdamse artieste Megan Davis

Ze raakte er zó door gefascineerd, dat ze aan CODARTS in Rotterdam een bachelor en master afronde in de Turkstalige muziek. Door een uitwisseling in Turkije leerde ze de taal.

“Het mooiste aan de muziek van Ersoy is dat je, ook al versta je het in eerste instantie niet, direct de emotie en het gevoel begrijpt. Het gaat door merg en been” zegt zij.

“Ik had nog nooit zo’n stem gehoord”, herinnert ze zich de eerste keer dat ze in aanraking kwam met de muziek van Ersoy.

“Er gaan over haar verhalen rond die ik nooit heb kunnen checken, maar fantastisch zijn: ze zou bijvoorbeeld vóór een optreden haar stem smeren met raki met ijs”, lacht Davis.

“Het mooie vind ik wel dat ze eigenlijk – met haar muziek en optredens – gewoon zegt: fuck you, ik ben wie ik ben.”

Bekijk de uitzending hier.

Bron: Nederlandse media

Sezen Aksu de koningin van de Turkse muziek