Göbeklitepe, een 12.000 jaar oude neolithische archeologische vindplaats in de zuidoostelijke provincie Şanlıurfa, is mogelijk door buitenaardse wezens gemaakt, zegt de burgemeester van de stad.

“De beelden in Göbeklitepe stellen iets anders voor dan mensen. Ze lijken ergens anders vandaan te komen. Ze doen me denken aan buitenaardse wezens,” vertelde Zeynel Abidin Beyazgül op 25 april aan dagblad Milliyet.

De burgemeester wees vooral op het “V-hals motief” op de beelden.

“Mensen uit die tijd droegen pelsmotieven. Maar hier zien we V-vormige motieven. Als de eerste mensen peltries droegen, wie zijn deze mensen dan?” vroeg de burgemeester.

Een ander ding dat Beyazgül benadrukte waren de drie “motieven” op de Göbeklitepe monolieten.

“Die motieven zijn verwant aan de moderne motieven van vandaag. Als we denken dat die motieven door de mannen van die tijd zijn gemaakt, hebben we het mis. De waarschijnlijkheid dat een ander levend wezen dat motief heeft gemaakt, is waarschijnlijker.”

Het kenmerkende element van de architectuur van Göbeklitepe zijn de T-vormige zuilen. De zwaarste van deze pilaren weegt 20 ton en is 6 meter hoog.

“Deze pilaren zijn opgericht zonder dat ze gebroken zijn. We denken dat de mensheid ze heeft opgericht,” zei hij.

“Zelfs als ze de capaciteit hadden om gezichten op de pilaren te maken, maakten ze het gewoon T-vormig. Ik denk dat ze zichzelf wilden verbergen.”

Göbeklitepe, daterend uit de periode tussen 9.500 en 8.000 v. Chr., bestaat uit een aantal grote stenen pilaren die rijkelijk zijn versierd met antropomorfe details, kleding en reliëfs van wilde dieren.

De Duitse archeoloog Klaus Schmidt, de oorspronkelijke opgraver, beschreef het als de “eerste tempel ter wereld”.

Bron: Hürriyet