Göbeklitepe een van de plaatsen die u in 2020 moet bezoeken, volgens National Geographic

Göbeklitepe is een oude site die wordt gezien als de oudste tempel ter wereld. Het monument in de Zuidoostelijke provincie Sanliurfa staat op de Unesco werelderfgoedlijst en is nu ook opgedoken op de lijst van National Geographic van de 25 plaatsen die in 2020 het bezoeken waard zijn.

“De tempel is vermoedelijk zo’n 11.600 jaar geleden gebouwd. De monumentale kalkstenen zuilen hebben millennia lang in het volle zicht op Göbeklitepe, ook bekend als Potbelly Hill, verscholen gestaan, maar de opgravingen zijn pas in midden jaren 1990 begonnen”, aldus het tijdschrift op de website waarop de lijst werd geplaatst.

“De archeologische site ligt in het Zuidoosten van Turkije, aan de Noordelijke rand van de Vruchtbare Sikkel, een gebied waar verschillende oude beschavingen floreerden. In ’s werelds oudste tempelcomplex zijn al verschillende massieve cirkelvormige en rechthoekige stenen gevonden, versierd met basreliëfs van everzwijnen, vossen en gazelles.”

De Turkse overheid heeft het jaar 2019 uitgeroepen tot het jaar van Göbeklitepe, om deze tempel, die ouder is dan het Britse Stonehenge en de Egyptische Piramides, te promoten.

Göbeklitepe werd ontdekt in 1963 toen onderzoekers van de universiteiten van Chicago en Istanboel op de site aan het werk waren. Wel tasten archeologen en historici nog in het duister over de vraag hoe mensen uit het stenen tijdperk erin geslaagd zijn om de T-vormige zuilen die elk 40 tot 60 ton wegen, op hun plaats te krijgen.

Op de lijst van National Geographic staan ook de regio Asturias in Spanje, de provincie Guizhou in China, het Mayareservaat in het Noorden van Guatemala, het tempelcomplex van Abu Simbel in Egypte en de provincie Mendoza in Argentinië. Ook Quebec, Tasmanië en Philadelphia worden aangeraden omwille van respectievelijk de natuur, de mogelijkheid tot avontuur en het stadsleven.

Bron: Hürriyet