Turkse oppositieleider Kemal Kiliçdaroglu

CHP bedankt haar burgemeesters voor besparingen en transparantie

Kemal , voorzitter van de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij), bedankte eerder deze week de burgemeesters van zijn partij. Volgens hem slagen zij erin hun steden te besturen zonder verspilling van geld en met voldoende transparantie.

“Jullie hebben het hele land getoond dat een gemeente met recht en rechtvaardigheid bestuurd kan worden, en dan vooral zonder spilzucht”, aldus Kiliçdaroglu. Hij ontmoette zijn burgemeesters in de Egeïsche provincie Izmir. Hij bedankte hen ook omdat ze erin slagen te besparen op de gemeentelijke begroting door extravagante uitgaven te schrappen, en volgens hem komt dat hun geloofwaardigheid tegenover het volk ten goede. “Een goed burgemeesterschap is een geloofwaardig burgemeesterschap.”

Volgens Kiliçdaroglu hebben de besparingen die in Ankara en Istanboel doorgevoerd zijn, het mogelijk gemaakt om meer diensten aan te bieden voor de bevolking. “De gemeente Istanboel kan nu studiebeurzen aanbieden aan 30.000 verarmde hogeschoolstudenten. Dat gaat over een bedrag van 96 miljoen Turkse lira, ongeveer 17 miljoen dollar. Hoe is dat geld vrijgemaakt? Door spilzucht te verhelpen”, zegt de CHP-voorzitter. “We vermijden verspilling en het bespaarde geld kom ten goede aan het volk.”

Mansur Yavas

Over de besparingen in de gemeente Ankara wist de CHP-leider dat burgemeester Mansur Yavas het voor elkaar heeft gekregen dat er in 7 maanden tijd een begrotingsoverschot is ontstaan. “In de laatste 25 jaar is er in Ankara zoveel geld verspild dat de stad de naam hoofdstad niet meer waard was, en alleen nog goed was als provinciestadje.” De gemeente Ankara gaf een boekje uit waarin staat dat tijdens de eerste 200 dagen onder Yavas, de stad een overschot van 387 miljoen lira wist op te bouwen, zo’n 68 miljoen dollar. Yavas erfde volgens het boekje ook een schuld van zo’n 3,4 miljard lira, waarvan hij nu al meer dan 305 miljoen lira afbetaald heeft.

Nog een positief feit volgens Kiliçdaroglu, is dat de zittingen van de gemeenteraden van steden waar de CHP bestuurt, online uitgezonden worden. Naast de besparingen vormen deze online-uitzendingen het begin van een nieuw hoofdstuk waar het transparantie aangaat. Kiliçdaroglu merkt ook op dat deze online-uitzendingen uniek zijn in Turkije. “Daarvoor waren lokale overheden absoluut niet transparant.”

Bron: Hürriyet